Alege perdeaua potrivita!

1 48247 original jpg jpeg

Cu atâtea modele, culori şi tipuri de finisare să cumperi perdelele potrivite nu este tocmai o sarcină uşoară. Mai înainte de a face o alegere pe care ai putea s-o regreţi citeşte şi aceste îndrumări!

Strict din punct de vedere decorativ,este mai bine să cumperi perdelele abia după ce ai terminat cu vopsitul şi mobilatul casei. Ai grijă ca acestea să fie utile şi adaptate nevoilor fiecărei încăperi. De asemenea,gândeşte-te să cumperi şi o draperie asortată,mai puţin în bucătărie,dar şi o galerie potrivită. Iată ce trebuie să urmăreşti când cauţi perdelele perfecte.

Măsoară cu atenţie!

Calculează mai întâi deschiderea ferestrelor şi adaugă între 30 şi 50 cm pentru a ştii cât de mare trebuie să fie galeria. Pentru a afla lungimea potrivită pentru fiecare perdea,nu uita să măsori de la nivelul unde se va afla galeria şi să păstrezi o distanţă de un centimetru între sol şi perdea. În dormitor,poţi lăsa perdeaua să curgă puţin pe podea. Dă acel efect de budoar,de spaţiu intim. În plus,creează senzaţia de alungire a camerei.

Caută stilul personal!

Gândeşte-te bine care dintre tipurile de perdele găsite se potriveşte stilului tău. Nu te ghida neapărat după tendinţe! Acestea ţi-ar spune să mergi pe acele perdele create din materiale transparente,din voal,plăcute la atingere,care dau senzaţia de fin,asortate cu draperii fără model din tafta în nuanţe de vişiniu,maro sau aurii. Perdele în culori deschise,mai ales cele albe nu se vor demoda niciodată. Şi dacă acestea nu te mulţumesc din cauza luminii puternice pe care o lasă să pătrundă în interior, caută-le pe cele duble. E o alegere mai bună decât acelea închise la culoare.

Alege materiale lejere!

Sunt o mulţime de materiale din care să alegi,aşa că va fi mai simplu să cauţi acele perdele care se potrivesc efectelor pe care vrei să le obţii în fiecare încăpere. Eventual,poţi cere un eşantion pentru a verifica acasă dacă pot fi asociate cu mobila pe care o ai. Reţine că materialele grele pot capta foarte mult praf. E mai bine să mergi pe materiale precum voalul,inul,mătasea sau organza care nu atrag praful şi-şi păstrează mult timp forma.

Draperiile contează

Nu numai că opresc lumina să intre în cameră,dar cu ajutorul lor poţi crea un echilibru de culori şi texturi în camerele în care sunt puse. Dacă pereţii sunt deschişi la culoare,cumpără o draperie de culoare închisă şi invers. Fie că e din pluş,tafta,catifea,saten sau bumbac,draperiile pot înviora o cameră dacă sunt viu colorate. În dormitor alegele pe cele din materiale grele,precum catifeaua,iar în sufragerie pe cele sintetice care permit luminii să treacă parţial prin ele.

Galeria potrivită

Cele plate care se fixează pe tavan sunt ideale pentru perdelele lejere,din voal. Acest tip de perdele,dar şi acelea cu mărgele sau cu franjuri merg mai bine cu galeriile din metal,precum inoxul. Sunt practice,pentru că dau mobilitate perdelei. Galeriile rotunde din lemn, PVC sau metal sunt potrivite pentru perdelele din materiale grele. În schimb, dacă alegi o perdea din bumbac sau din in o poţi asocia oricărui tip de galerie, inclusiv celei metalice. Culoarea galeriei este şi ea importantă, deci ai grijă să fie în ton cu nuanţa perdelei şi a draperiei. Dacă draperia are o culoare închisă, alege o galerie de