Sauna tradiţională – metodă de menţinere a sănătăţii

1 70586 original jpg jpeg

Avantajele saunei sunt multiple, de la detoxifiere, relaxare musculară, curăţarea pielii, combaterea stresului şi îmbunătăţirea circulaţie, la reducerea celulitei şi întărirea sistemul imunitar.

Desprinsă parcă din poveştile copilăriei lui Andrei Makine în Siberia,sauna are o lungă istorie şi a făcut mereu parte din viaţa popoarelor din nordul Eurasiei. Era un loc de purificare fizică,dar şi unul de reculegere şi de manifestare a unor ritualuri sacre. De exemplu,în Finlanda,femeile mergeau în acest loc înainte de căsătorie şi când trebuiau să nască,iar bătrânii se retrăgeau în saună când îşi simţeau sfârşitul aproape.

În ţările Baltice şi Finlanda există un cuvânt special pentru aburul din saună,cuvânt ce se traduce prin “spirit,respiraţie”.

Sauna tradiţională

Sauna tradiţională consta într-o clădire mică,construită din buşteni,fără ferestre,cu o singură deschidere deasupra prin care ieşea fumul focului ce se aprindea într-un cuptor din piatra.

În apă se puneau plante precum muşeţel,pelin,mentă şi coada şoricelului,plante ce se foloseau şi în producerea săpunurilor de casă şi care au efecte antibacteriene,de calmare a pielii,descongestionare a căilor respiratorii,relaxare şi tonifiere.