Vitamine esenţiale în sezonul rece. Aşa rămâi sănătos şi energic în anotimpurile cu temperaturi scăzute!
Toamna şi iarna aduc în general zile reci şi întunecate, ploi abundente şi umiditate crescută, factori care favorizează răspândirea mai accelerată a virusurilor. Există câteva soluţii pentru a pregăti organismul corect şi pentru a-l păstra energizat şi protejat pe tot parcursul sezonului. Iată care sunt acestea!
Deşi este foarte important să îi asigurăm organismului toţi nutrienţii de care are nevoie, în special în această perioadă a anului, de cele mai multe ori, alegerea corectă a vitaminelor care nu trebuie să lipsească din dietă, poate deveni o provocare.
„Vitaminele sunt compuşi de care organismul nostru are nevoie pentru a putea funcţiona la nivel optim, inclusiv în sezonul rece când creşte riscul de a ne îmbolnăvi. Deoarece organismul nu poate produce majoritatea vitaminelor, vitamina D fiind una dintre puţinele excepţii, trebuie să îi asigurăm aportul necesar prin alimentele pe care le consumăm zilnic. Vitaminele sunt esenţiale pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate maximă şi fiecare dintre ele are un rol diferit. Apare însă inevitabil întrebarea – cum ne putem asigura aportul necesar în această perioadă a anului? Deşi răspunsul corect poate varia de la o persoană la alta, este important să alegem o dietă variată, cu alimente de sezon, foarte bogate în nutrienţi. Totodată, chiar dacă temperaturile scăzute ne determină să petrecem mai mult timp în interior, activitatea fizică este extrem de benefică. Mişcarea nu numai că ajută în lupta împotriva simptomelor de răceală sau gripă, dar poate reduce şi probabilitatea de a ne îmbolnăvi‟, spune Dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Vitaminele recomandate în sezonul rece
1. Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la menţinerea sănătăţii celulelor, a pielii şi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. Însă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume vitamina C este pentru a fi siguri că imunitatea funcţionează corespunzător. De asemenea, vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecţiilor. Fructele şi legumele sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se regăsesc, ardeiul gras roşu şi verde, pătrunjelul, sucul de cătină sau sucul de roşii.
2. Conceptul de „vitamine de tip B” descrie un complex de vitamine responsabile pentru numeroase funcţii metabolice vitale şi cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 şi B12. Printre alte beneficii, acestea sunt indispensabile pentru producerea de energie, funcţionarea normală a sistemului nervos şi regenerarea muşchilor şi a pielii.
Majoritatea vitaminelor B se găsesc cu uşurinţă în alimente, mai puţin vitamina B12 care nu se găseşte în plante. Din acest motiv, persoanele vegetariene şi vegane care nu consumă produse de origine animală trebuie să completeze dieta cu alimente fortificate şi suplimente. Printre alimentele sănătoase, bogate în una sau mai multe vitamine B se numără somonul, legume cu frunze verzi, ouă, lapte sau fructe de mare. Totodată, berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli şi fibre, furnizând substanţe nutritive, atât timp cât este consumată cu moderaţie (330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi).
3. Vitamina D susţine sănătatea oaselor şi întăreşte sistemul imunitar, însă ceea ce o diferenţiază de alţi nutrienţi este faptul că poate fi sintetizată de corpul uman direct prin acţiunea soarelui. Există trei modalităţi care pot susţine un nivel sănătos de vitamina D:
- Expunerea la soare, pentru ca organismul să poată sintetiza în mod natural suficientă vitamina D. Nu uitaţi însă de protecţia solară!
- Alegerea unui supliment alimentar cu vitamina D. Bineînţeles, cu recomandarea unui medic.
- Consumul de alimente bogate în vitamina D , precum sardinele , somonul , gălbenuşul de ou sau ciupercile care, la fel ca oamenii, pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV, fiind de asemenea, singura sursă de vitamină D ce provine din plante.
(Dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie) Sursă foto: Shutterstock