5 situaţii care te trimit la Urgenţă
Mâncarea grasă, dulciurile, consumul zilnic de alcool, stresul sunt toate motive care te pot scoate din casă cu Salvarea. Este important să fii atentă la simptome şi să recunoşti când este cazul să suni la 112.
În special în această perioadă, când pandemia de Covid-19 ne ţine în case, tindem să avem un stil de viaţă mai nesănătos: mâncăm mai mult, bem mai mult, suntem mai stresaţi şi facem mai puţină mişcare fizică. Nu este de mirare că, mulţi oameni ajung la camera de gardă cu tot felul de probleme, de la accidente casnice la toxiinfecţii alimentare sau atac de cord.
1. Greţuri, vărsături, diaree, stare generală proastă
Oricât de atentă ai fi cu alimentele pe care le pui pe masă dimineaţa, la prânz şi seara, un singur ou stricat, de exemplu, poate să-ţi dea peste cap sistemul digestiv şi să te trimită la spital. Aşadar, dacă te simţi brusc obosită, slăbită, ai greţuri, durere abdominaţă care se intensifică în timpul mersului, stare de leşin, iar toate acestea asociate cu scaune moi şi vărsături, ar trebui să suni la 112. Diareea persistentă şi vărsăturile pot duce la o deshidratare severă care pune în pericol viaţa. Dacă nu poţi să bei nici măcar o gură de apă fără să mergi la baie, este esenţial să urmezi un tratament adecvat la un spital de urgenţă.
Citeşte şi: Oare sufăr de TOC?
2. Greaţă, indigestie, braţul stâng amorţit
Uneori, simptomele digestive semnalează mai mult decât o indigestie sau o toxiinfecţie alimentară. Sunt patru categorii mari de simptome care pot semnala un infarct miocardic şi trebuie să te trimită imediat la spital.
Dacă manifestările digestive - greaţă, arsuri gastrice, durere de stomac - sunt însoţite de dificultăţi de respiraţie, de durere ori de amorţeală în braţul stâng sau la nivelul bărbiei şi de transpiraţie abundentă, cheamă numaidecât Salvarea, fiindcă este nevoie de intervenţia urgentă a medicilor în primele ore de la apariţia simptomelor.
3. Confuzie, dificultăţi de vorbire, dureri de cap
O durere de cap care apare brusc, se intensifică rapid şi persistă, după care apare incapacitatea de a mişca muşchii faciali sau membrele de pe o parte a corpului, vederea înceţoşată şi starea de ameţeală puternică - toate acestea sunt semne clare ale unui accident vascular cerebral şi necesită intervenţia cât mai rapidă a doctorilor. Atenţie, însă, căci există şi manifestări mai puţin evidente ale atacului cerebral, printre care se numără starea de confuzie, tulburările de limbaj şi incapacitatea de a merge drept. Ulterior, pot apărea şi simptome precum paralizia şi pierderea cunoştinţei.. Dar, în aceste cazuri, intervenţia medicilor devine ineficientă.
4. Dureri într-o parte sus, care iradiază în spate
Mâncarea grasă, asociată cu multe pahare de alcool, poate provoca o pancreatită acută, care este o urgenţă medicală fiindcă pune în pericol viaţa. Manifestările care trebuie să te facă să suni la 112 sunt: o durere persistentă în partea superioară a abdomenului care iradiază în spate, vărsături intense, repetate, ameţeală, febră, puls rapid, transpiraţii, creşterea în volul a abdomenului, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, tendinţă de leşin şi îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Cele mai predispuse la pancreatita acută sunt persoanele cu pietre la fiere care mănâncă gras.
Citeşte şi: 5 motive pentru care ne poate durea în piept
5. Tuse persistentă, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de sufocare
Ai fost răcită, ai avut o tuse persistentă, iar acum simţi că situaţia se agravează? Tuşeşti cu spută rozacee şi spumoasă, ai dificultăţi mari de respiraţie care devin şi mai severe când stai întinsă sau te mişti? Îţi simţi inima cum bate foarte repede şi ai buzele albăstrii? Sună de urgenţă la 112, fiindcă ai putea suferi de un edem pulmonar acut, care poate fi letal.
Edemul pulmonar înseamnă un exces de lichid la nivelul plămânilor, din cauza unor probleme cardiace agravate de o răceală, de o gripă, de acumularea simptomelor de astm sau de alţi factori agravanţi mai greu de identificat.