Cât este alocaţia pentru copii în 2019 şi cine beneficiază de majorări

1 alco 45465000 jpg jpeg

În anul şcolar 2019-2020, elevii primesc alocaţii mărite, după ce sumele au fost majorate, în urma amendamentului depus la legea bugetului de stat pe anul 2019. Alocaţiiile pentru şcolari, până în 18 ani, dar şi pentru cei mici, peste 2 ani, sunt în cuantum de 150 de lei. Astfel, de la 84 de lei s-a ajuns la o valoare lunară de 150 ron.

Potrivit aceluiaşi amendament, copiii sub doi ani beneficiază de alocaţie mărită, de la 200 la 300 de lei. Cheltuielile legate de majorarea alocaţiilor au fost incluse în bugetul Ministerului Muncii şi au intrat în vigoare din luna mai.

„Alocaţiile majorate se primesc în mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai”, a spus ministrul Muncii,  în luna aprilie, atunci când a fost anunţată majorarea.

Citeşte şi: Rechizite şcolare. Listă în funcţie de vârstă: Ce ce are nevoie copilul tău la început de an şcolar

Cine beneficiază de alocaţie

Potrivit Legii nr. 61/1993, alocaţia de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat, fără discriminare, tuturor copiilor din România. De această alocaţie beneficiază toţi copiii cu vârstă de până la 18 ani, dar şi tinerii majori, cu condiţia că aceştia să frecventeze cursurile învăţământului liceal sau profesional. În cazul tinerilor care repetă un an şcolar, nu se mai acordă alocaţia de stat, cu excepţia situaţiei în care aceştia sunt nevoiţi să repete anul şcolar din motive medicale, notează sfatulparintilor.ro. Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidenţe în România, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Cum se stabileşte cuantumul pentru alocaţii

Cuantumul alocaţiei se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă (ISR), care este în prezent de 600 de lei, astfel:

– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Această se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare;

– 0,168 ISR (150 de lei) pentru copiii cu vârstă cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani;

– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârstă cuprinsă între trei şi 18 ani.

Citeşte şi: Psihiatru: "Părinţii permisivi dau naştere unei generaţii de monştri"

Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii stipulează că această se plăteşte „unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare”, mai scrie sursa citată. 

 De asemenea, actul normativ prevede că această alocaţie să se poată plăti „şi tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii”.