Ce ar trebui să mănânci şi ce alimente să eviţi, dacă urmezi un tratament cu antibiotice
Antibioticele sunt medicamentele care trebuie să fie întotdeauna administrate cu avizul medicului şi care nu trebuie să fie asociate cu anumite alimente sau băuturi. Dacă urmezi un astfel de tratament medicamentos, iată care sunt alimentele care îţi fac bine, dar şi are sunt alimentele pe care trebuie să le eviţi, în această perioadă!
E important de ştiut că, atunci când luăm antibiotice, există anumite alimente pe care e recomandat să le consumăm şi altele pe care ar fi de preferat să le evităm pentru a ne proteja flora intestinală şi, implicit, sistemul imunitar. Tratamentele cu antibiotice pot afecta flora intestinală dacă nu sunt însoţite de suplimente probiotice şi de o alimentaţie care să combată efectele negative ale acestor medicamente. Antibioticele pot provoca şi balonare, diaree, greaţă sau durere abdominală. Uneori, putem controla aceste efecte secundare sau chiar le pot elimina complet, cu doar câteva modificări în alimentaţie. Nutriţionistul Gianluca Mech ne explică în continuare despre ce este vorba.
De ce provoacă antibioticele efecte secundare?
„Atunci când este sănătos, corpul menţine un echilibru perfect între bacteriile bune şi cele rele din intestine. Ele pot coexista fără să ne provoace vreun rău. Când luăm un tratament cu antibiotice, acestea afectează nivelul bacteriilor bune din tractul intestinal şi provoacă tulburări gastro-intestinale şi la alte simptome neplăcute‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech.
Ce este recomandat să mănânci dacă iei antibiotice
Din fericire, există anumite alimente care contribuie la menţinerea nivelului optim de bacterii bune din corp:
Prebiotice
Prebioticele sunt elementele de bază ale bacteriilor intestinale sănătoase. Când le ingerezi, ele stimulează producţia de bacterii bune. Le poţi găsi în chefir, iaurt şi cereale integrale.
Probiotice
La fel ca prebioticele, probioticele hrănesc bacteriile bune. Cele mai bune surse sunt chefirul, iaurtul şi laptele.
Iaurt şi lapte fermentat
Atât iaurtul, cât şi laptele fermentat (chefir) cresc prezenţa lactobacililor (un element important al digestiei) în intestine. De asemenea, reduc în mod semnificativ fluxul ridicat al bacteriilor rele.
Alimente bogate în vitamina K
Tratamentul cu antibiotice poate duce rareori la deficit de vitamina K, care poate contribui la dezechilibrele bacteriene. Legumele cu frunze verzi, conopida, ficatul şi ouăle reprezintă surse foarte bune de vitamina K.
Ulei de cocos
Conţine acizi graşi, care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o infecţie în urma tratamentului cu antibiotice. Femeilor, în special, le este recomandat să consume ulei de cocos în perioada tratamentului cu antibiotice.
Ce alimente să eviţi în timpul tratamentului?
Există unele alimente pe care ar trebui să le eviţi atunci când luăm antibiotice, fie pentru că interferează cu absorbţia acestuia în organism, fie pentru că în combinaţie cu medicaţia îţi crează senzaţie de rău:
Grapefruit
Ar trebui să eviţi atât fructele, cât şi sucul acestui fruct citric acru. Conţine compuşi care pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător antibioticele – precum şi alte medicamente!
Exces de calciu
Unele studii arată că excesul de calciu interferează cu absorbţia antibioticelor. Pentru cele mai bune rezultate, rămâi la produse lactate fermentate până când terminaţi tratamentul prescris de medic.
Alcool
Amestecarea alcoolului şi a antibioticelor poate duce la o serie de reacţii adverse neplăcute. Cele mai comune dintre acestea sunt: senzaţia de greaţă, ameţeală, durere abdominală sau tulburări ale ritmului cardiac. Trebuie să eviţi alcoolul pe toată durata tratamentului şi timp de 48 până la 72 de ore după încheierea acestuia.
Zaharuri şi drojdie
„Pentru unii pacienţi (în special femei), utilizarea antibioticelor poate duce la infecţii fungice cu candida. Evitaţi alimentele bogate în zahăr şi drojdie pentru a evita hrănirea acestei ciuperci‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech.
Suplimente naturale
„După un tratament cu antibiotice, e important să ne ajutăm corpul să îşi revină. Să îl hidratăm, să îl detoxifiem şi să stimulăm sistemul imunitar. Putem face asta şi cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute cu acest scop. Atenţie, însă, să nu alegeţi orice supliment găsit în comerţ sau online, ci acelea recomandate de nutriţionişti, dovedite a fi eficiente, fără coloranţi, zahăr, sau compuşi chimici problematici‟, recomandă nutriţionistul.
(Gianluca Mech - Nutriţionist)
Sursă foto: Shutterstock