Ce trebuie să ştii înainte să îi cumperi copilului tău primul său telefon
Un studiu recent arată că vârsta la care copiii primesc primul lor telefon este, în medie, 10,3 ani. Până la 12 ani, majoritatea copiilor care au deja un smartphone au şi conturi pe reţelele de socializare. Chiar dacă îşi doresc să ţină legătura cu uşurinţă cu cel mic, părinţii au mai multe îngrijorări legate de siguranţa lui, odată ce capătă acces nestingherit la mediul online.
De la preocupările privind siguranţa copilului pe reţelele de socializare, la site-urile pe care el poate naviga sau persoanele cu care poate să intre în contact, până la fenomenul de „bullying” online, micuţul poate fi expus mai multor riscuri. Din fericire, există şi măsuri prin care părinţii îşi pot proteja copilul, fără a-i refuza din start accesul la un telefon.
Alegeţi împreună un smartphone
Alegerea unui telefon reprezintă o oportunitate de a-l învăţa pe copil diferenţa între a dori ceva şi a avea nevoie de ceva. Dacă cel mic îşi doreşte cel mai nou model de iPhone, de exemplu, aceasta este o ocazie de a pune în balanţă împreună cu el beneficiile şi costurile pe care le presupune un telefon foarte scump. Scopul este să ajungeţi împreună la un compromis, astfel încât şi el să fie mulţumit de alegerea făcută, iar tu să nu cheltuieşti o sumă exorbitantă. De asemenea, nu uita să-i protejezi şi telefonul cu o folie de sticlă rezistentă. Cei mici pot fi neglijenţi uneori cu lucrurile lor, aşa că zgârieturile sau spargerea ecranului pot duce rapid la stricarea dispozitivului.
Instalează o aplicaţie de control parental
Aplicaţiile de control parental îţi permit să alegi pe ce site-uri poate naviga copilul tău, să limitezi utilizarea smartphone-ului la doar câteva ore pe zi, să-i urmăreşti activitatea sau conversaţiile de pe reţelele sociale. Monitorizarea constantă a copilului nu este însă o soluţie permanentă, dar poate fi utilă mai ales în cazul celor cu vârste mai mici de 14 ani. Astfel, poţi observa la timp unele riscuri. De exemplu, dacă cel mic intră în conversaţii cu persoane necunoscute, dacă este expus unor imagini sau clipuri video nepotrivite pentru vârsta lui sau dacă este victima bullyingului, poţi interveni rapid şi îl poţi proteja de asemenea pericole.
Protejează-i telefonul cu un antivirus
Telefoanele copiilor sunt mai expuse riscului viruşilor, aşa că este bine să îi instalezi un antivirus încă de la bun început. În plus, îl poţi învăţa să nu deschidă niciodată fişiere primite de la persoane necunoscute sau să descarce aplicaţii din surse nesigure.
Stabiliţi cât timp poate utiliza smartphone-ul
Dacă eşti îngrijorată că cel mic va petrece prea mult timp pe telefon şi va neglija activităţile fizice sau temele de la şcoală, atunci este bine să stabiliţi de la început cât timp va avea voie să folosească smartphone-ul în decursul unei zile. La fel de important este să îl înveţi că telefonul este un privilegiu, nu un drept, şi că poate rămâne fără el dacă nu respectă regulile asupra cărora aţi convenit.
Pe lângă aceste măsuri, este bine să vorbeşti deschis cu copilul tău despre ce presupune responsabilitatea unui telefon, dar şi despre pericolele din mediul online şi cum se poate feri de ele. Învaţă-l să nu îşi dea niciodată adresa de acasă sau de la şcoală, să nu posteze pe reţelele sociale imagini nepotrivite, să nu intre în conflicte online, să nu se întâlnească niciodată cu persoane cunoscute pe internet, dar şi să ţi se destăinuie atunci când întâmpină o problemă.