Cum îţi dai seama că îmbătrâneşti mai repede decât ar fi normal?
Chiar dacă îmbătrânirea este un proces natural, unii dintre noi îmbătrânesc mai repede decât ar trebui. Stilul de viață are o influenţă mare asupra acestui proces.
Corpurile noastre îmbătrânesc în mod natural, dar, în cazul unora dintre noi, îmbătrânirea prematură este grăbită de alegerile pe care le facem zi de zi. Vezi care sunt semnele că s-ar putea să îmbătrânești mai repede decât ar fi normal!
Observi o cădere accentuată a părului
Este normal ca părul să încărunţească, să ai fire mai subțiri pe măsură ce îmbătrâneşti, dar stresul poate face ca procesul să fie accelerat. Părul poate să treacă mai repede la faza de cădere. După un eveniment stresant, poate dura şi câteva luni această piedere a podoabei capilare. Cel puţin aceasta susţine dr. Adam Friedman, dermatolog și profesor la George Washington School of Medicine, conform Today.
Ai tulburări de somn
Problemele legate de somn accelerează îmbătrânirea creierului. „Îmbătrânirea creierului este descrisă de interacțiunea dintre modelele noastre de somn și modificările abilităților creierului de îndepărtare a informaţiilor care nu ne sunt necesare”, a declat medicul Melanie Keller, pentru Best Life, şi a adăugat: „Somnul insuficient poate explica un mecanism care stă la baza îmbătrânirii creierului”.
Îţi scade imunitatea
Tot stresul poate provoca îmbătrânirea prematură a sistemului nostru imunitar, spun experții. Hormonii produși de stresul cronic pot îmbătrâni creierul și reduce sistemul imunitar. Persoanele expuse în mod constant la stres au un risc mai mare de a suferi de demență, hipertensiune arterială și de a avea pierderi de memorie, dar şi un sistem imunitar deficitar.
Vezi şi: Dieta anti-îmbătrânire. Ce mâncăm ca să ne menținem tineri
Articulaţiile devin rigide
Când procesul de îmbătrânire este accelerat sau când se declanşează prematur, articulațiile tind să devină rigide și dureroase. Dacă ai în jur de 40 de ani și începi să ai dureri sau disconfort articular, ai toate motivele să crezi că ai început deja să îmbătrâneşti şi ar fi indicat să te adresezi unui medic pentru a încetini acest proces.
Te-ar mai putea interesa: De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbaţii? Factorii care afectează aspectul fizic
Începi să ai probleme cu auzul
Pierderea auzului legată de vârstă este normală, dar problemele de auz pot apărea la orice vârstă. Expunerea constantă la zgomote puternice afectează acuitatea auditivă. Zgomotele pot deteriora micile celule care transportă sunetul către creier. Odată ce acestea sunt afectate, nu se mai pot reface și, cu cât sunt mai puține, cu atât auzul este mai afectat.
FOTO: Shutterstock