Cu capul în nori... Cât de aproape de cer îşi petrec unii oameni vacanţele
Nu toată lumea vrea vara la mare. Unii îşi doresc să simtă aerul rece al iernii în mijlocul lui august! Ba poate chiar vor să schieze în luna lui cuptor! Iată un motiv pentru care mulţi aleg vacanţe în creierii munţilor, în staţiuni cocoţate pe cele mai înalte piscuri.
Până nu demult, cea mai înaltă staţiune montană din lume era Chacaltaya, în Bolivia. La cei 5.200 de metri ai săi, zăpada nu se topea niciodată, iar oxigenul era atât de rarefiat, căci chiar şi o plimbare lejeră o simţeai ca pe o cursă atletică de 500 de metri garduri. În 2008 însă, glaciarul pe care se afla staţiunea a dispărut. Din Elveţia până în SUA şi India, îţi rămân, totuşi, destule staţiuni montane aflate la... nivel înalt, adică la peste 4.000 de metri altitudine.
Jade Dragon de pe Muntele de zăpadă
După dispariţia staţiunii Chacaltaya, titulatura de cea mai înaltă staţiune montană din lume a revenit celei de pe Muntele de zăpadă al Chinei, Jade Dragon. Este cea mai sudică rocă glaciară din emisfera nordică. Cel mai jos nivel al staţiunii are 4.500 de metri, iar cel mai înalt 4.700 de metri. Cum Jade Dragon este mereu acoperit de zăpadă, oamenii vin aici pe tot parcursul anului. Pentru a evita pericolul avalanşelor, însă, pârtiile de schi sunt deschise din noiembrie până la sfârşitul lui mai. Există patru teleferice care urcă până în vârful traseelor de schi, unele având până la 1.000 de metri lungime. Vara, turiştii se plimbă pe potecile de sub rocile glaciare, de o frumuseţe demnă de invidia oricărei cărţi poştale.
Gulmarg, India
Cei mai mulţi oameni îşi iau zborul către India pentru temple, pentru Gange şi pentru Taj Mahal. Alţii o fac pentru piscurile impresionante ale Himalayei. În acest din urmă caz, vor ajunge, inevitabil, la Gulmarg. Aflată în spectaculoasa provincie Kashmir, Gulmarg este una dintre cele mai înalte staţiuni montane ale Asiei – şi ale lumii – ridicată la 3.980 de metri altitudine. Anual, staţiunea se îmbracă în aproximativ 14 metri de zăpadă – lucru remarcabil, dar şi periculos, căci avalanşele nu sunt nici pe departe rare printre aceşti nămeţi.
Breckenridge, SUA
Când vine vorba despre bizarerii ale naturii, Colorado pare să le aibă pe toate – de la canioane şi stânci sculptate la dune de nisip. Şi tot în Colorado se află şi cele mai spectaculoase staţiuni montane din SUA. Cea mai înaltă dintre ele este la 3.914 metri altitudine. Breckenridge îşi datorează existenţa aurului. Fondat în 1859, micul oraş din Munţii Stâncoşi a devenit o Meccă pentru căutătorii de aur. Astăzi, staţiunea montană, populară pentru pârtiile de schi şi traseele montane ce-ţi taie respiraţia (la propriu şi la figurat), păstrează din atmosfera secolelor trecute, deşi a fost renovată la standarde moderne. Ca să ajungi pe piscurile de pe Breckenridge este o chestiune de noroc, căci vânturi puternice opresc deseori ascensiunea gondolelor teleferice. În plus, dacă nu eşti obişnuită cu altitudini de peste 3.000 de metri, nu urca direct aşa sus, căci s-ar putea să ţi se facă rău de înălţime. Opreşte-te la diverse popasuri în drum spre vârf!
Zermatt, Elveţia
Nici Alpii Europei nu se lasă mai prejos. Elveţia, Italia, Franţa şi Austria au printre cele mai admirate, cele mai sus-puse, dar şi cele mai scumpe staţiuni montane. Iar cireaşa de pe tortul de zăpadă este, cu siguranţă, Zermatt. Staţiunea elveţiană, la 3.900 de metri, este cotată a fi la cea mai mare înălţime din Alpi. Având în fundal faimosul vârf Matterhorn, peisajul staţiunii este definiţia pitorescului. În plus, are cele mai spectaculoase pârtii cu pante verticale, unele terminându-se chiar în centrul staţiunii, poate chiar la intrarea în hotelul tău. Cel mai nou teleferic din Zermatt poate transporta până la 2.000 de turişti pe oră la Glaciarul Matterhorn, aflat la 3.883 de metri. Cum faţa sudică a Metterhornului se află pe teritoriul Italiei, schiorii experimentaţi pot schia în două ţări în aceeaşi zi. Turiştii care caută doar aerul curat şi priveliştile de neuitat ale muntelui se pot bucura de staţiune în orice perioadă a anului.
Rânca, România
Dacă Păltiniş este cea mai veche staţiune montană a României, Rânca este cea mai înaltă. În Gorj, pe drumul Transalpinei, Rânca s-a căţărat pe creştetul Munţilor Parâng, la 1.700 de metri altitudine. Urşi, lupi, vulpi, râşi, pisici sălbatice şi cerbi s-ar putea să-ţi iasă în cale pe cărările mai sălbatice de aici. Iarna, Rânca atrage cu cele patru pârtii de schi, inclusiv una pentru copii, în timp ce vara, pe lângă drumeţii, oamenii se pot bucura de echitaţie, pescuit şi ciclism.