Unde mergem în vacanţă? La... piaţă! Ce secrete ascund cele mai vizitate pieţe ale lumii

1 shutterstock 103491809 jpg jpeg

Ai pune pe lista ta de cumpărături o păpuşă voodoo sau un cornet cu insecte prăjite? Cu siguranţă că nu, dacă ai merge în Piaţa Obor, dar sunt produse care te-ar fascina într-un bazar exotic. Nu de alta, dar farmecul unei călătorii este dat şi de experienţele inedite, de surpriza necunoscutului, ba, uneori, chiar şi de ... mersul la piaţă.

Sunt oameni care pleacă în vacanţă peste mări şi peste ţări special pentru a vizita o piaţă. Desigur, nu pentru a cumpăra castraveţi. În diverse colţuri ale lumii, există pieţe renumite fie pentru produsele puse la vânzare, fie dintr-o perspectivă istorică ori datorită locaţiei. Reprezentând mult mai mult decât locuri în care se vând diverse obiecte şi alimente, aceste pieţe sunt inima comunităţilor, centre unde se nasc idei şi tradiţii culturale. Tocmai de aceea ele au trecut testul timpului de sute de ani.

Vrăjitoarele din La Paz

Dacă vizitezi cea mai înaltă capitală din lume, La Paz, Bolivia, te-ai putea întoarce cu suveniruri mai puţin obişnuite: nu de magneţi de frigider sau brelocuri, ci fetuşi de lamă, broaşte uscate sau pene de bufniţă. Toate astea se pot cumpăra din faimoasa Mercado de las Brujas, adică Piaţa Vrăjitoarelor, aflată în inima oraşului, la 3.640 metri altitudine. În Bolivia, tradiţiile şi ritualurile precreştine încă se păstrează, aşa că zeci de comercianţi, experţi în şamanism, în misticism şi în vrăjitorii vin să-şi vândă produsele aici. Dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti viaţa amoroasă sau dacă ai probleme cu fertilitatea, poţi cumpăra un cuplu nud, modelat în lut. Pentru atragerea norocului sunt indicate anumite ierburi cu miros dulceag, iar fetuşii de lamă protejează muncitorii din construcţii şi aduc prosperitate noilor locatari. Printre tarabele cu obiecte care mai de care mai fascinante sau mai sinistre, se plimbă „yatiri“, nişte vraci în mantii şi cu pălării negre, care-şi oferă serviciile de a-ţi citi sau de a-ţi influenţa viitorul şi de a te vindeca de boli.

Tarabele de pe calea ferată

shutterstock 297652814 jpg jpeg

Piaţa Maeklong din Thailanda este considerată cea mai periculoasă din lume. Asta, pentru că tarabele sunt plasate de-a lungul unei şine de cale ferată funcţională, la doar o oră distanţă de Bangkok. Pe lângă fructe şi legume, comercianţii vin aici cu tot felul de produse, de la fructe de mare şi dulciuri la rochii tradiţionale thailandeze. Coşurile de paie ce conţin astfel de lucruri sunt înşirate chiar între şine, iar de câte ori se aude şuieratul trenului, începe zarva: oamenii aleargă din spatele standurilor pentru a-şi muta coşurile sau chiar şi mesele cu produse ce blochează calea ferată. Uneori, nu au timp să le mute cu totul, iar roţile trenului mai taie cîte o bucăţică din coş. Alteori, bunurile sunt lăsate acolo, să treacă trenul peste ele, împroşcându-le cu fum şi praf. Nimănui nu pare să-i pese, însă, iar vânzările se reiau de cum trece trenul.

Poftiţi la melci africani!

shutterstock 1609125559 jpg jpeg

Prin anul 1050 d.H., când s-a înfiinţat Piaţa Jemaa El Fnaa în Marakesh, Maroc, aici aveau loc execuţii publice, de unde şi numele pieţei, care înseamnă „adunarea celor morţi“. Astăzi, piaţa şi-a câştigat faima mondială şi protecţia UNESCO nu doar pentru tarabele colorate cu puzderia de condimente, cu ceaiuri, cu argintărie, cu uleiuri de argan şi cu aroma fructelor proaspete, ci şi pentru rolul său dublu. În timpul zilei, aici vin la muncă dresori de maimuţe sau de şerpi, dar şi dentişti, care expun dinţii extraşi recent clienţilor. De cum apune soarele, tarabele comercianţilor dispar, pentru a lăsa loc muzicanţilor şi dansatorilor tradiţionali, dar şi standurilor cu mâncare marocană. Dacă nu vrei cuş-cuş sau tagine (mâncărică tradiţională marocană foarte aromată, preparată într-un vas special din lut), poţi încerca o tocăniţă de melci de pământ africani.

Bijuteria din Istanbul

shutterstock 1438109207 jpg jpeg

Kapali Carsi, adică Marele Bazar din Istanbul este o bijuterie istorică, arhitecturală şi culturală a bătrânului oraş de pe malul Bosforului. Construit în perioada bizantină, în secolul al XV-lea, este una dintre cele mai vechi pieţe din lume. Sultanul Suleiman a transformat bazarul într-un centru de-a dreptul magnific al Imperiului Otoman, adăugând sub arcadele impresionante o moschee, o şcoală, 20 de hanuri, 16 fântâni arteziene şi 6.000 de prăvălii. Astăzi, Marele Bazar este cea mai mare piaţă acoperită din lume. Orice ţi-ar pofti inima poţi găsi aici: de la şaluri de mătase, aur şi covoare persane la condimente, baclava şi rahat. Dacă ai obosit explorând sutele de prăvălii, te aşteaptă două băi tradiţionale turceşti, câteva restaurante şi o cafenea unde se prepară cafea pe cărbuni încinşi.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg