Cum să alegi mezelurile potrivite, pe care trebuie să le eviţi

1 shutterstock 617753960 jpg jpeg

E un lucru bine-cunoscut că foarte multe mezeluri şi produse din carne procesată nu sunt benefice pentru sănătate şi că trebuie evitate. Cu toate acestea, tentaţia este mare şi îi cedăm. Dacă nu rezişti unui sandviş apetisant, află ce trebuie neapărat să eviţi şi cum poţi alege mezeluri considerate mai bune din punct de vedere nutritiv.

Mezelurile sunt varianta la îndemână pentru micul dejun sau masa de prânz, iar sendvişurile ne pot scoate oricând din „încurcătură“. Iată de ce să ţii cont data viitoare când îţi faci cumpărăturile. 

Produsele din carne procesată sunt dăunătoare pentru organism dacă le consumi în mod regulat. Într-un studiu european care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, rezultatele au arătat că femeile şi bărbaţii care au consumat carne procesată în mod constant au suferit de moarte prematură. Totşi, mici "scăpări" sunt prmise, dar ideal este să nu consumi mezeluri de mai mult de două ori pe săptămână. 

Citeşte şi

Cum mâncau românii parizer radioactiv pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

Ia în considerare conţinutul total de grăsimi atunci când cumperi mezeluri. Dacă produsul conţine prea multe grăsimi, în special dintre cele saturate, creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum şi riscul de obezitate. Pieptul de curcan, pieptul de pui, pastrama, şunca fiartă. muşchiuleţ sau file crud-uscate sunt variantele mai sănătoase în ceea ce priveşte conţinutul de grăsimi, spre deosebire de diverse tipuri de salam, parizer şi rulade de carne. Cu alte cuvinte, carnea neprocesată este o alegere mai potrivită decât cea procesată.

Sarea în... mezeluri

Baconul are un conţinut ridicat de nitriţi care pot forma nitrozamine - compuşi organici cancerigeni - atunci când este prăjit la o temperatură ridicată. Asigură-te că îl prepari la foc mic. De asemenea, multe tipuri de bacon sunt afumat cu fum artificial, care conţine compuşi cancerigeni. Pateul din ficat proaspăt este mult mai scump, spre deosebire de varianta ieftină a pateurilor din comerţ. Potrivit specialiştilor în nutriţie, cantitatea zilnică recomandată este de 20-30 g, pentru a evita consecinţele.

Majoritatea mezelurilor conţin o cantitate mare de sodiu (sare), de aceea experţii în domeniu nu recomandă să consumi mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi. Sodiul în exces nu este bun pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Există şi mezeluri care nu conţin nitraţi, deoarece pentru conservarea cărnii se foloseşte extract de ţelină. O altă variantă potrivită sunt mezelurile din soia, care nu conţin nitraţi, însă conţin multă sare. 

FOTO Shutterstock



Recente

Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg