Medic dermatolog: Curăţenia exagerată provoacă dermatită atopică

1 85433 original jpg jpeg

Dermatita atopică este o afecţiune inflamatorie cutanată cronică, ce se asociază frecvent cu boli alergice respiratorii (rinită alergică, astm).

Este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei, atingând o incidenţă de 10-20% la copii şi 1-3% la adulţi.

Debutul bolii este timpuriu în copilărie, iar peste 50% dintre copiii ce sunt afectaţi în primii doi ani de viaţă 

De asemenea, boală poate apărea la vârsta adultă, fără o sensibilizare evidentă.

Citeşte şi: Bijuteriile care te pot îmbolnăvi! Află cum să eviţi dermatita

Numeroase mame se confruntă cu această problemă. Deşi copilul este spălat şi bine îngrijit, iar casa luceşte de curăţenie, copilul face cojiţe şi pete roz ce par să-l mănânce.

Ei bine, chiar această curăţenie exagerată poate fi problema, susţine medical dermatolog Mihaela Levener.

“De la curaţenia exagerată porneşte agresiunea asupra unui tegument imatur cu un sistem de apărare incomplet dezvoltat. Urme fine de detergent de pe hăinuţe, uneori coloranţi vestimentari, parfumul de lenjerie deteriorează filmul hidro-lipidic natural al pielii şi celulele pierd coeziunea, adică cimentul intercelular. Spălarea bebeluşului se poate face zilnic dar într-o apă decalcificată”, susţine dr. Mihaela Leventer.

Totodată, ea încurajează mămicile să nu folosească săpun la fiecare baie. Este suficient doar 1-2 pe săptămână.

“Pe timpuri apa era fiartă şi răcită ca să depună pe pereţii recipientului calcarul. Azi nu mai este necesara aceasta corvoadă dacă se adaugp în cădiţă “ulei/ cremă fluidă de baie”, un produs care face apa mai emolientă. Nu este absolut necesar să folosiţi la baia bebelusului şampon sau săpun, doar de 1-2 ori pe săptămână, în rest poate fi clătit cu această apă. Până la urmă doar zona genitală trebuie spălata şi unsă imediat în pliuri cu un unguent zincat”, a precizat ea.

Sursă: totuldespremame.ro