De ce este oţetul balsamic de Modena ridicol de scump? Preţul de 300 de dolari pentru 100 ml e justificat

1 shutterstock 1102024808 jpg jpeg

Te-ai obişnuit să-l găseşti pe rafturile magazinelor sau menţionat în diverse reţete. Însă oţetul balsamic de Modena, cel original şi învechit, nu este orice oţet blsamic, ci este unul incredibil de scump. O sticluţă de 100 ml ajunge să coste şi 300 de dolari, mult peste preţul pe care îl vedem în hipermarketuri. De ce este oţetul balsamic de Modena atât de scump?

Potrivit gurmanzilor şi marilor chefi, chiar şi la acest preţ, oţetul balsamic original merită fiecare bănuţ. Acest oţet balsamic învechit este un produs de origine protejată la nivel european, din regiunea Modena, din Italia. Face parte din moştenirea lor culinară şi este produs de doar câteva familii, de generaţii întregi.

În urmă cu câteva secole, oţetul balsamic era o adevărată monedă de schimb: sticlele erau oferite ca zestre sau lăsate moştenire, în testament. 

Motivul preţului atât de mare este şi procesul de fabricare foarte îndelungat. În mod obişnuit, pentru a atinge deplinătatea aromei sale, acest oţet este lăsat la învechit între 10 şi 50 de ani. Iar lucrurile decurg aşa: producătorul de oţet cultivă strugurii, îi recoltează, îi lasă la fermentat, apoi la învechit. Uneori, nici nu mai apucă să trăiască pentru a vedea preparatul final, iar asta cade în sarcina moştenitorilor lui.

Odată ce strugurii au fermentat, mustul e mutat în butoaie diferite, în fiecare an. Diferite tipuri de lemn, diferite temperaturi şi condiţii de păstrare fac ca gustul să fie unic, în funcţie de familia care îl produce, întrucât fiecare are propriile reţete şi metode secrete. Este în totalitate artizanal şi se produc în fiecare an doar aproximativ 20.000 de sticle. 

Oţetul balsamic original este îmbuteliat numai în sticle în formă de bec, care au inscipţionată ştampila Uniunii Europene. Pentru un singur litru de oţet învechit şi cremos, este nevoie de aproximativ 100 de kilograme de struguri şi de o perioadă de maturare de 25 de ani. Nici nu e de mirare că oţetul balsamic de Modena este ridicol de scump.

FOTO Shutterstock



Recente

AD 4nXdEnMymaAyeQnNI74HbEVEq4veGGw3Z8CtyNhs3tODG2H4G5 e1ZZBfEuGv3eCq1QgVYEfJr1BFwkXedM1p4Ww4Q37vEMdN88yxJVdm87 ng4npCF23H2KRYg 8d21xPOZHRu6 pg
Cum poti combate alergiile de sezon Aceasta solutie te va surprinde! jpg
click ro jpg
haine pufoase jpg
Terina de legume  Sursa foto shutterstock 106752485 jpg
serious brunette young woman with ponytail massages her arthritic hand jpg
Placinta Bougatsa  Sursa foto shutterstock 1961595190 jpg
hot coffee cup with spoon plate jpg
young beautiful girl wearing orange t shirt looking unwell touching her cheek feeling toothache standing isolated orange background jpg
Terina din ficat de pui  Sursa foto shutterstock 700168540 jpg
17c92fd4 0e7a 633a cb4c b49782af2ff1 jpg
femeie care face shopping jpg
Sistemul de supraveghere pe intelesul tuturor Ghid pentru cei nefamiliarizati cu tehnologia jpg
clickpentrufemei ro (1) jpg
Kataifi  Sursa foto shutterstock 1702018876 jpg
Piept de pui umplut  Sursa foto shutterstock 508811962 jpg
sport in familie jpg
Gem de pepene galben  Sursa foto shutterstock 2336011795 jpg
Terina cu pui si fistic  Sursa foto shutterstock 623729516 jpg
hands writing notebook with casseroles ad food jpg