De ce este oţetul balsamic de Modena ridicol de scump? Preţul de 300 de dolari pentru 100 ml e justificat

1 shutterstock 1102024808 jpg jpeg

Te-ai obişnuit să-l găseşti pe rafturile magazinelor sau menţionat în diverse reţete. Însă oţetul balsamic de Modena, cel original şi învechit, nu este orice oţet blsamic, ci este unul incredibil de scump. O sticluţă de 100 ml ajunge să coste şi 300 de dolari, mult peste preţul pe care îl vedem în hipermarketuri. De ce este oţetul balsamic de Modena atât de scump?

Potrivit gurmanzilor şi marilor chefi, chiar şi la acest preţ, oţetul balsamic original merită fiecare bănuţ. Acest oţet balsamic învechit este un produs de origine protejată la nivel european, din regiunea Modena, din Italia. Face parte din moştenirea lor culinară şi este produs de doar câteva familii, de generaţii întregi.

În urmă cu câteva secole, oţetul balsamic era o adevărată monedă de schimb: sticlele erau oferite ca zestre sau lăsate moştenire, în testament. 

Motivul preţului atât de mare este şi procesul de fabricare foarte îndelungat. În mod obişnuit, pentru a atinge deplinătatea aromei sale, acest oţet este lăsat la învechit între 10 şi 50 de ani. Iar lucrurile decurg aşa: producătorul de oţet cultivă strugurii, îi recoltează, îi lasă la fermentat, apoi la învechit. Uneori, nici nu mai apucă să trăiască pentru a vedea preparatul final, iar asta cade în sarcina moştenitorilor lui.

Odată ce strugurii au fermentat, mustul e mutat în butoaie diferite, în fiecare an. Diferite tipuri de lemn, diferite temperaturi şi condiţii de păstrare fac ca gustul să fie unic, în funcţie de familia care îl produce, întrucât fiecare are propriile reţete şi metode secrete. Este în totalitate artizanal şi se produc în fiecare an doar aproximativ 20.000 de sticle. 

Oţetul balsamic original este îmbuteliat numai în sticle în formă de bec, care au inscipţionată ştampila Uniunii Europene. Pentru un singur litru de oţet învechit şi cremos, este nevoie de aproximativ 100 de kilograme de struguri şi de o perioadă de maturare de 25 de ani. Nici nu e de mirare că oţetul balsamic de Modena este ridicol de scump.

FOTO Shutterstock



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg