Potrivit gurmanzilor şi marilor chefi, chiar şi la acest preţ, oţetul balsamic original merită fiecare bănuţ. Acest oţet balsamic învechit este un produs de origine protejată la nivel european, din regiunea Modena, din Italia. Face parte din moştenirea lor culinară şi este produs de doar câteva familii, de generaţii întregi.

În urmă cu câteva secole, oţetul balsamic era o adevărată monedă de schimb: sticlele erau oferite ca zestre sau lăsate moştenire, în testament. 

Motivul preţului atât de mare este şi procesul de fabricare foarte îndelungat. În mod obişnuit, pentru a atinge deplinătatea aromei sale, acest oţet este lăsat la învechit între 10 şi 50 de ani. Iar lucrurile decurg aşa: producătorul de oţet cultivă strugurii, îi recoltează, îi lasă la fermentat, apoi la învechit. Uneori, nici nu mai apucă să trăiască pentru a vedea preparatul final, iar asta cade în sarcina moştenitorilor lui.