De ce este oţetul balsamic de Modena ridicol de scump? Preţul de 300 de dolari pentru 100 ml e justificat

1 shutterstock 1102024808 jpg jpeg

Te-ai obişnuit să-l găseşti pe rafturile magazinelor sau menţionat în diverse reţete. Însă oţetul balsamic de Modena, cel original şi învechit, nu este orice oţet blsamic, ci este unul incredibil de scump. O sticluţă de 100 ml ajunge să coste şi 300 de dolari, mult peste preţul pe care îl vedem în hipermarketuri. De ce este oţetul balsamic de Modena atât de scump?

Potrivit gurmanzilor şi marilor chefi, chiar şi la acest preţ, oţetul balsamic original merită fiecare bănuţ. Acest oţet balsamic învechit este un produs de origine protejată la nivel european, din regiunea Modena, din Italia. Face parte din moştenirea lor culinară şi este produs de doar câteva familii, de generaţii întregi.

În urmă cu câteva secole, oţetul balsamic era o adevărată monedă de schimb: sticlele erau oferite ca zestre sau lăsate moştenire, în testament. 

Motivul preţului atât de mare este şi procesul de fabricare foarte îndelungat. În mod obişnuit, pentru a atinge deplinătatea aromei sale, acest oţet este lăsat la învechit între 10 şi 50 de ani. Iar lucrurile decurg aşa: producătorul de oţet cultivă strugurii, îi recoltează, îi lasă la fermentat, apoi la învechit. Uneori, nici nu mai apucă să trăiască pentru a vedea preparatul final, iar asta cade în sarcina moştenitorilor lui.

Odată ce strugurii au fermentat, mustul e mutat în butoaie diferite, în fiecare an. Diferite tipuri de lemn, diferite temperaturi şi condiţii de păstrare fac ca gustul să fie unic, în funcţie de familia care îl produce, întrucât fiecare are propriile reţete şi metode secrete. Este în totalitate artizanal şi se produc în fiecare an doar aproximativ 20.000 de sticle. 

Oţetul balsamic original este îmbuteliat numai în sticle în formă de bec, care au inscipţionată ştampila Uniunii Europene. Pentru un singur litru de oţet învechit şi cremos, este nevoie de aproximativ 100 de kilograme de struguri şi de o perioadă de maturare de 25 de ani. Nici nu e de mirare că oţetul balsamic de Modena este ridicol de scump.

FOTO Shutterstock