6 greșeli pe care chiar și tu le faci când ești îndrăgostită, conform psihologiei

Deciziile pe care le iei te pot apropia de iubire sau te pot îndepărta de ea. Deși pare logic, de multe ori deciziile pe care le luăm nu ne aduc iubirea pe care ne-o dorim.

image

Îți dorești ca lucrurile să se întâmple așa cum vrei tu și când vrei tu, dar iubirea vine atunci când ești cu adevărat pregătită, nu când ți-ai dori. Te-ai gândit vreodată că poate alegerile tale îndepărtează dragostea de tine?

Iată 6 greșeli pe care chiar și tu, o femeie inteligentă, le faci atunci când ești îndrăgostită, conform psihologiei:

Iei decizii pripite pentru că reacționezi impulsiv

Când cineva spune sau face ceva care te supără sau te face să te simți nesigură, probabil că te gândești automat la ce-i mai rău și iei totul personal. Fiind om, reacția ta naturală este să reacționezi exagerat și să iei decizii grăbite, dintr-o stare emoțională negativă. 

Probabil ai auzit de zicala „Graba strică treaba‟, iar aceasta se aplică și în relații, scrie yourtango.com. Psihologia ne arată că, atunci când te grăbești să iei o decizie, riști să vezi lucrurile nu așa cum sunt, ci așa cum îți imaginezi. Data viitoare când te simți provocată emoțional și simți că vrei să iei o decizie pripită, oprește-te, respiră adânc și așteaptă până te simți calmă și echilibrată.

Te lași paralizată de frica de a greși

Îți e teamă că vei face o alegere greșită? Dacă da, probabil că ajungi să nu faci nimic, iar decizia se va lua de la sine. Dar ce-ar fi să vezi lucrurile altfel? În loc să te gândești la decizii ca fiind „corecte‟ sau „greșite‟, privește-le ca pe alegeri care duc la rezultate. Dacă nu îți place rezultatul, poți să iei altă decizie.

Dacă îți place rezultatul, continuă pe acea cale. Nu îți fie frică să faci alegeri, pentru că în dragoste nu există o rețetă perfectă, doar experiențe din care poți învăța.

Te lași ghidată de emoții puternice care te scot din echilibru

Când ești orbită de atracție sau infatuare, ai tendința să ignori semnalele de avertizare. Poate faci compromisuri cu propriile tale valori doar pentru a-i face pe plac partenerului, chiar dacă asta te face să suferi.

Aceste tipuri de alegeri îți erodează încrederea în sine și te fac să te simți rușinată de cine ai devenit. Dacă te regăsești în astfel de situații, amintește-ți că faci tot ce poți în acel moment. Aceste greșeli fac parte din lecțiile tale de viață și din procesul tău de creștere personală.

Citește și: Cum se manifestă chimia în iubire și cum să o aduci înapoi, dacă ai pierdut-o

Supra-analizezi în loc să asculți vocea ta interioară

Cu cât te gândești mai mult la o decizie, cu atât devine mai confuză. Gândirea excesivă te împiedică să vezi lucrurile clar și să iei o decizie care se simte bine. Psihologia ne învață că supra-analizarea te ține captivă în minte, dar răspunsurile cele mai adevărate în materie de iubire vin din ceea ce simți în corpul tău, din conexiunea cu intuiția ta.

Te bazezi prea mult pe sfaturile prietenelor tale

Opiniile prietenelor tale sunt adesea influențate de propriile lor experiențe și viziuni asupra iubirii. Atunci când le iei sfaturile ca pe adevăruri absolute, este posibil să iei decizii care nu sunt neapărat potrivite pentru tine. Fiecare poveste de iubire este unică, iar ceea ce a funcționat pentru cineva apropiat poate să nu fie soluția ta. Ascultă-ți prietenele, dar ia decizii care sunt în acord cu ceea ce simți tu.

Faci alegeri pe termen scurt, sperând la rezultate pe termen lung

Poate că ieși cu un tip doar pentru că ești atrasă de el, deși știi că nu este ce-ți dorești pe termen lung. De exemplu, poate urmezi sfatul de a „te pune din nou în joc” după o relație lungă, chiar dacă inima ta nu este complet deschisă.

Astfel de alegeri pe termen scurt îți vor aduce doar rezultate pe termen scurt, iar dorințele tale pe termen lung vor rămâne nesatisfăcute. În loc să faci compromisuri doar pentru o soluție rapidă, încearcă să ai răbdare și să iei decizii care te apropie cu adevărat de ceea ce îți dorești.

Vezi șiCum se manifestă chimia în iubire și cum să o aduci înapoi, dacă ai pierdut-o

Cum să iei decizii care te apropie de iubire

Când ai de luat o decizie, întreabă-te: „Această alegere mă apropie de dragostea pe care o vreau sau mă îndepărtează de ea?‟ Alege întotdeauna ceea ce te apropie de iubire.

Ești la doar o decizie distanță de dragostea pe care o meriți. Nu te chinui prea mult cu fiecare alegere pe care o faci. Dacă faci o greșeală, e în regulă. Vei avea mereu o nouă oportunitate de a corecta. Fii conștientă și consecventă în alegerile tale, pentru a te apropia mereu de iubirea pe care o visezi.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma