5 lucruri pe care trebuie să le știe orice medic aflat la început de drum
Indiferent de cariera pe care o alegi, începuturile sunt dificile, cu o mulțime de provocări și necunoscute, astfel că orice sfat îți poate fi util ca să gestionezi mai bine situația.
Acest lucru este valabil și pentru tinerii medici care, chiar dacă au intrat în contact cu spitalul în perioada studiilor, odată ce au început efectiv să profeseze, lucrurile se schimbă, pentru că acum sunt în situația de a acționa pe cont propriu, de a-și asuma anumite responsabilități și de a lua decizii, chiar și în perioada rezidențiatului.
Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice medic aflat la început de drum:
Cum se pregătește un medic pentru o zi de lucru
Un medic care începe o zi de lucru va fi odihnit și echipat corespunzător. Aceste două elemente sunt esențiale și de ele depinde în mare măsură bunul mers al activităților dintr-o zi. Pentru că în această activitate este vorba de sănătatea și viața oamenilor, medicul trebuie să se asigure că este într-o stare bună și alert la ceea ce se întâmplă, iar acest lucru este posibil doar dacă are un program ordonat de odihnă. Al doilea aspect esențial este uniforma medicală. Medicul trebuie să se prezinte în fața pacientului corespunzător, pentru a produce o impresie bună și pentru a-i câștiga încrederea - un element absolut necesar în bunul mers al actului medical. Un ghid complet despre ce ar trebui să includă uniforma medicală, inclusiv în timpul gărzilor, vei găsi pe blogul Medical Wear.
Colaborează cu toată lumea
Indiferent de cât de bine pregătit este și de rezultatele obținute pe perioada studiilor, un medic aflat la început de drum se va lovi de foarte multe necunoscute. În această profesie, aroganța nu-și are locul, iar un medic va avea întotdeauna de învățat de la colegi, de la medicii mai experimentați și de la asistenți. Va trebui să stabilească relații bune cu toată lumea și să se sfătuiască atunci când este vorba de un caz mai complicat sau de stabilirea unei scheme de tratament.
Comunică deschis cu pacienții și cu familiile lor
Stabilirea unor relații deschise cu pacienții și familiile lor va contribui la buna reputație a medicului, dar și la identificarea corectă a unui diagnostic sau a unui tratament, potrivit St. George's University. Comunicând deschis cu aceștia, un medic va afla informații prețioase despre istoricul medical al pacienților, despre eventualele probleme ale acestora, iar aceste date îi vor fi extrem de utile în găsirea unei soluții personalizate pentru fiecare pacient.
Învață în permanență
Procesul de învățare pentru un medic continuă și după finalizarea studiilor și orice aspirant la această profesie trebuie să conștientizeze acest lucru. Medicina este un domeniu în care se fac noi descoperiri în permanență, în care tehnicile evoluează de la o zi la alta, iar un medic bun va trebui să țină pasul cu toate noutățile din sfera lui de interes. Va trebui să se documenteze, să participe la specializări și conferințe, pentru că doar astfel va reuși să devină un profesionist recunoscut.
Cere ajutor când este nevoie
Dacă are dubii chiar și într-o situație aparent simplă, un medic aflat la început de drum trebuie să ceară ajutorul celor cu mai multă experiență, iar acest lucru chiar va fi apreciat, pentru că arată dorința de a face lucrurile așa cum trebuie. Pentru debutanți, ajutorul cel mai prețios va veni din partea asistenților, care se lovesc zilnic de o multitudine de situații și care intră în contact cu cazuri diverse.
Foto: Pexels