Cosmin îi învață gratuit limba română pe copiii ucraineni

Cosmin Andrei Neacșu (25 de ani) este un tânăr ambițios, care și-a dorit de mic să îi învețe pe cei mici și a reușit! Totul, cu multă perseverență, ambiție și muncă. 

DSC 0026 jpg

Originar din Pitești, Cosmin încearcă să fie un exemplu bun pentru ceilalți. Pe când avea doar 17 ani, organiza evenimente în orașul său natal, dar și în București, unde aducea față în față cu publicul persoane importante, cunoscute în mediul virtual, datorită milioanelor de vizualizări și urmăritori. A simțit că poate să facă și mai mult de atât, iar din fondurile strânse de la evenimente, a înființat o asociație și un centru de logopedie în Pitești. 

A creat propriul personaj de desen animat  

La doar 24 de ani, tânărul a realizat propriul personaj de desen animat, fiind și primul supererou animat din România. Supereroul se numește LittleEdu și le oferă copiilor informațiile de care au nevoie, prin intermediul unor filmulețe cu conținut original, lansate exclusiv în mediul online. Temele abordate sunt variate, cum ar fi: importanța legumelor, a apei, ce este sistemul imunitar și cum ne ajută, dar și informații valoroase, pe înțelesul celor mici, despre sistemul solar. „Consider că educația este fundamentul unei societăți funcționale, iar acțiunile pe care le întreprindem își lasă amprenta asupra acesteia. Dacă fiecare dintre noi ar oferi puțin din puținul pe care îl are, lumea cu siguranță ar fi un loc mai bun și mai armonios‟, ne-a spus piteșteanul, încrezător în proiectele sale. Ulterior, a inițiat și două podcasturi, adresate copiilor, părinților și profesorilor, precum și celor care sunt la început de drum într-o carieră sau în antreprenoriat. 

Ajută micii ucraineni să comunice în română 

Marcat de contextul războiului, Cosmin a decis să le ofere copiilor alungați din casa părintească și găzduiți de țara noastră, în cadrul centrului său logopedic și senzorial, posibilitatea să învețe limba română, fără niciun cost. Totul pentru ca ei să reușească să se integreze în sistemul educațional românesc: „Ni s-a părut uman și important să oferim o mână de ajutor mămicilor cu copii din Ucraina. Cu ajutorul specialiștilor noștri de la centru, copiii s-au integrat destul de ușor, ținând cont de faptul că au trecut printr-o serie de evenimente apăsătoare, până să ajungă la noi. Ne bucurăm tare mult să îi vedem cum râd și că se joacă. Au învățat să înțeleagă și să vorbească la nivel conversațional limba română, iar pentru mine și restul echipei, aceste lucruri înseamnă enorm‟, ne-a povestit Cosmin Andrei. 

Mai mult decât atât, în cadrul centrului, atât copiii ucraineni, cât și cei români pot beneficia de terapii comportamentale moderne: „Mulți părinți nici măcar nu bănuiesc când copilul lor ar putea avea o disfuncție de integrare senzorială. Un exemplu de integrare senzorială afectată este intoleranța la zgomot puternic sau mirosuri puternice, refuzul de a purta haine sau frica de înălțime. Când simțurile copilului nu conlucrează, vorbim despre dezechilibre senzoriale sau disfuncţie de integrare senzorială. Pentru copiii cu astfel de dificultăți, sunt selectate exerciții care îi ajută să perceapă mai bine informațiile, iar rezultatul terapiei este dezvoltarea armonioasă a acestora‟, mărturisește el. 

Familia îl susține în tot ce face 

Inspirația în toate aceste proiecte a pornit, în primul rând, de la încurajarea și dragostea oferite de mama sa, de profesie psiholog. De altfel, ea este și cea care îl susține în toate aceste proiecte. „Mama este idolul meu. Lucrând preponderent cu copiii, am avut și eu ocazia să observ minunile rezultate în urma terapiilor specifice aplicate celor mici. De aici și ambiția mea de a înființa centrul de logopedie‟, a mărturisit el. Deși întâmpină multe provocări, Cosmin nu s-a gândit niciodată să renunțe la activitățile sale. Pe viitor, își dorește ca acțiunile sale să fie vizibile pentru cât mai mulți copii, tineri, profesori și părinți. „Credem cu tărie că doar împreună punem schimba mentalități‟, este motto-ul său.  

Sursă foto: Arhivă personală - Cosmin Andrei Neacșu