Răcești des? Te simți obosit? Acestea sunt doar câteva semne că jobul îți afectează sănătatea

Știi că a sosit momentul să faci o schimbare în carieră dacă locul te muncă îți afectează sănătatea mintală și fizică, inclusiv apetitul, motivația și sistemul imunitar. 

image

Când te simți copleșită, corpul tău eliberează cortizol și adrenalină pentru a te ajuta să faci față sarcinilor. Din păcate, această stare poate duce, în timp, la simptome fizice neplăcute și afecțiuni, precum oboseală suprarenală.

Citește și: 7 moduri de a scăpa de oboseală și stres

Ai insomnii sau te simți mereu obosit 

Știi că este cazul să renunți la locul de muncă actual și să faci o schimbare în programul tău dacă de mult timp nu poți să dormi. Insomnia poate fi primul semn al stresului, iar dacă nu te odihnești corespunzător, starea ta de spirit, nivelul de motivație, tensiunea arterială, apetitul sexual și sistemul imunitar vor fi afectate.

De asemenea, trebuie să îți dea de gândit și dacă dormi prea mult. Mai exact, dacă te simți obosit în permanență, te chinui să te ridici din pat și simți nevoia să dormi mai mult după-amiază sau în weekenduri. 

  • Îți dai seama că ești afectat din cauza jobului și dacă ți-ai pierdut motivația sau refuzi să socializezi în timpul liber. 

Slăbești sau te îngrași mai ușor 

Și modificările de greutate sunt semne importante! Dacă ți-ai pierdut brusc interesul pentru mâncare, înseamnă că ești stresat.

Totodată, pe măsură ce nivelurile de adrenalină și cortizol cresc, te poți îngrășa mai ușor și, cu greu, să reușești să scapi de kilogramele în plus. În special, creșterea grăsimii în jurul taliei ar putea fi un semn că nivelul de cortizol este mărit din cauza stresului. 

Răcești mai des

Stresul îți slăbește sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că poți să răcești mai des sau să te confrunți cu gripă. Să te lupți cu mai multe răceli decât cei din jurul tău poate fi un indicator că munca pe care o depui este prea solicitantă și afectează capacitatea corpului tău de a lupta împotriva bolilor.

De asemenea, un alt semn este și dacă te recuperezi mai greu după boli minore, mai exact, dacă răceala persistă săptămâni la rând înseamnă că sistemul tău imunitar este afectat. 

Sursă foto: Shutterstock