Te simți obosit și totuși nu poți să adormi? Iată câteva cauze!

Poate că ți s-a întâmplat să nu reușești să adormi, deși te simțeai obosit, dar te-ai întrebat de ce apare această stare? Iată câteva cauze posibile! 

image

Experții spun că este greșit să crezi că dacă ești obosit o să și poți să adormi imediat cum te urci în pat. Potrivit somnologului Nilong Vyas, citat de „Best Life”, anumite obiceiui pot îngreuna procesul de adormire. Acestea sunt: mâncatul chiar înainte de culcare, consumul de cofeină și alcool, fumatul, privitul la televizor sau la orice ecran care emite lumină albastră, precum și igiena intimă deficitară. De asemenea, o temperatură prea ridicată în dormitor te poate împiedica să adormi și să ai un somn odihnitor. Ca să te odihnești corespunzător, ideal este ca temperatura dormitorului să fie între 18-20 de grade Celsius

Unele medicamente 

Și anumite medicamente pot face adormirea dificilă, notează expertul, potrivit „Best Life”. De exemplu: medicamentele stimulatoare (cum sunt cele utilizate pentru tratarea Tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate și pastilele pentru tratarea depresiei), diureticele, laxativele și steroizii. 

Citește și: S-a găsit leacul insomniei? Medicii ne recomandă să dormim ca astronauții! 

Ești îngrijorat? 

Grijile, stresul și anxietatea sunt alte cauze pentru care unele persoane nu pot să adoarmă. Și depresia poate fi un motiv! De fapt, potrivit specialistului John Hopkins, „75% dintre persoanele cu depresie suferă și de insomnie. Persoanelor care suferă de aceste boli le este greu să își oprească creierul înainte de culcare. De asemenea, tulburările bipolare fac dificilă adormirea”, spune expertul, conform publicației menționate. 

Anumite afecțiuni și dereglări hormonale 

Și anumite tulburări și afecțiuni nedescoperite pot provoca această stare neplăcută. Printre ele se află: apneea în somn, diabetul, afecțiunile neurodegenerative și bolile de inimă. De asemenea, modificările hormonale din timpul ciclului menstrual și din timpul menopauzei pot afecta calitatea somnului, spun specialiștii. 

Citește și: Dormi cu ușa dormitorului închisă? Experții te sfătuiesc să n-o mai faci! 

Durerile cronice nu te lasă să dormi? 

O altă cauză comună a insomniei este durerea cronică. De exemplu, persoanele care suferă de artrită sau de dureri cronice de spate se trezesc noaptea din cauza durerilor, iar insomnia poate fi adesea un cerc vicios, deoarece lipsa somnului crește sensibilitatea la durere. 

Sursă foto: Shutterstock