Cele mai fericite ţări din lume. Pe ce loc se situează România?
La peste zece ani de la lansarea primului studiu asupra fericirii în diverse ţări din lume. Recent, Organizaţia Națiunilor Unite a publicat un clasament al celor mai fericite naţiuni ale lumii.
După o pandemie care a durat mai mult decât se preconiza, dezastre naturale şi ameninţarea unui război mondial care planează încă asupra tuturor, unele ţări de pe glob continuă să fie mulțumite de traiul lor. ONU a dorit să afle ce anume îi face pe oameni mai fericiți, astfel încât să poată dezvolta politici pentru a crește bunăstarea mondială. Acest studiu, lansat recent, chiar de Ziua Mondială a Fericirii, 20 martie, a luat în considerare șase factori care influențează fericirea: sprijinul social, venitul, sănătatea, libertatea, generozitatea și absența corupției. De asemenea, investighează distribuția fericirii în interiorul țărilor. În ciuda ultimilor ani mai grei, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv de două ori mai puternice decât cele de singurătate.
Raportul ONU se bazează pe datele sondajelor globale de la oameni din peste 150 de țări. Țările sunt clasificate pe baza evaluărilor medii ale vieții din ultimii trei ani.
Finlanda, cea mai fericită ţară din lume
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll. Finlandezii s-au dovedit a fi cei mai generoşi. De asemenea, sunt mulţumiţi de veniturile lor, de libertatea de alegere și de speranța de viață. Toate acestea pot explica de ce această țară continuă să rămână pe primul loc.
Vorbind despre țările nordice, primele trei țări din acest raport sunt toate în această regiune. Danemarca ocupă locul al doilea în raport, păstrându-și locul de anul trecut. Țara este cunoscută ca având unele dintre cele mai mari rate de impozitare din lume, dar asta are ca rezultat un acces vast la servicii publice de înaltă calitate, ceea ce duce la clasarea populației sale ca una dintre cele mai fericite din lume.
Te-ar mai putea interesa: Locuri din lume care te fac mai fericită
Islanda este clasată pe al treilea loc, deoarece se bucură de egalitate, care contribuie la satisfacția generală a vieții. Israelul, aflată acum pe locul al patrulea, a urcat cu cinci locuri față de studiul anterior, unde s-a clasat pe locul 9. Este ţara care surclasează multe alte țări când vine vorba de sănătate, conexiuni sociale și satisfacție de viață. Olanda s-a poziţionat pe locul al cincilea, urmată de Elveția, Luxemburg și Noua Zeelandă, clasată a zecea cea mai fericită naţie din lume.
Națiunile baltice au urcat în mod constant în ultimii șase ani, întocmai ca ţările din restul Europei Centrale şi de Est. Explicaţia specialiştilor, potrivit CNN.com, este aceea că ţările din aceste regiuni au normalizat această tranziție post-1990 și se simt mai solide în noua lor identitate pe măsură ce trec anii.
Suntem mai fericiţi decât am crede
Ţara noastră nu se află în top 10 cele mai fericite țări din lume. Cu toate acestea, apare în top 30 – în acest an, este a 24-a cea mai fericită țară din lume, mai sus în clasament faţă de raportul anterior, după Franţa (a 21-a), Slovenia (a 22-a) şi Costa Rica (a 23-a), dar înainte de ţări ca Italia, Spania, Grecia sau Republica Moldova.
Vezi și: Obiceiurile oamenilor fericiţi
Cele mai nefericite naţii
Surprinzător, Franța a coborât din top 20 pe locul 21 în raportul din acest an. De asemenea, în partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul este cu un loc mai sus, pe locul 136. Evaluările medii ale vieții în aceste țări sunt cu peste cinci puncte mai mici (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele 10 cele mai fericite.
Invazia Ucrainei de către Rusia a aduc ambele țări în centrul atenției la nivel mondial, odată cu publicarea raportului pentru 2022. În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92. Bunăstarea în Ucraina a primit cu siguranță o lovitură puternică, dar, în ciuda suferinţelor şi a pagubelor, evaluările făcute asupra vieții din Ucraina din septembrie 2022 au rămas mai ridicate decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun și încredere în conducerea ucraineană. Încrederea în guvernele proprii a crescut în ambele țări anul trecut, după cum arată sondajul, dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia. Și sprijinul ucrainean pentru conducerea Rusiei a scăzut la zero.
FOTO: Shutterstock