Ce să faci în timpul unui atac de panică. Tehnici care funcționează
Atacurile de panică sunt episoade de teamă intensă, neliniște sau anxietate. Debutează brusc, cu sentimente de frică, transpirație, palpitații și bătăi ale inimii. Când atacurile de panică apar, gestionarea lor este importantă.
Pe lângă simptomele menționate, psihologul Jacqueline Johnson spune că există și alte manifestări ale atacurilor de panică, precum: respirație scurtă sau senzație de sufocare, durere sau disconfort în piept, frisoane și frica de a pierde controlul. Când atacurile de panică apar, ele pot fi gestionate cu ajutorul unor tehnici de relaxare rapidă.
Tehnici de respirație
Când te confrunți cu un atac de panică, respiră corespunzător! Mai exact, inspiră adânc aer pe nas, astfel încât să simți că aerul îți umflă abdomenul și pieptul. Apoi, expiră încet pe gură. Inspiră pe nas, numărând până la patru, ține respirația o secundă, apoi expiră pe nas, repetând numărătoarea de câte ori este nevoie până te liniștești.
- Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta, la fel și alte tipuri de consiliere, deoarece terapeutul descoperă care este cauza atacurilor.
Tehnici de relaxare musculară
Și tehnicile de relaxare musculare te pot ajuta, deoarece reduc tensiunea și promovează relaxarea în timpul unui atac de panică. Închide ochii și imaginează-ți, treptat, diferite grupuri musculare din corp. Poți începe cu degetele de la picioare, contractând și apoi relaxând fiecare mușchi pe rând.
Vizualizarea
Terapia cu imagini ghidate ajută la vizualizarea și conectarea corpului cu mintea. Închide ochii și imaginează-ți o scenă relaxată, cum ar fi o plajă liniștită sau un loc unde te duci cu drag. Pentru a-ți elibera tensiunea musculară, concentrează-te asupra senzațiilor și detaliilor acelei imagini.
Citește și: Afecțiuni pe care le anunță durerile în piept
- În timpul unui atac de panică, încearcă să conștientizezi că acesta este un episod temporar, deoarece va ajuta la reducerea anxietății. Dacă este posibil, încearcă să te retragi într-un loc liniștit și sigur, departe de stimulii care l-au declanșat. La fel de util este și contactul cu un prieten sau cu un membru al familiei. Sprijinul din partea altora este esențial în astfel de momente!
Sursă foto: Shutterstock