Ce să faci în timpul unui atac de panică. Tehnici care funcționează

Atacurile de panică sunt episoade de teamă intensă, neliniște sau anxietate. Debutează brusc, cu sentimente de frică, transpirație, palpitații și bătăi ale inimii. Când atacurile de panică apar, gestionarea lor este importantă. 

image

Pe lângă simptomele menționate, psihologul Jacqueline Johnson spune că există și alte manifestări ale atacurilor de panică, precum: respirație scurtă sau senzație de sufocare, durere sau disconfort în piept, frisoane și frica de a pierde controlul. Când atacurile de panică apar, ele pot fi gestionate cu ajutorul unor tehnici de relaxare rapidă.

Citește și: Știi care e diferența dintre un atac de panică și infarct? Simptome care te avertizează că viața ta este în pericol 

Tehnici de respirație 

Când te confrunți cu un atac de panică, respiră corespunzător! Mai exact, inspiră adânc aer pe nas, astfel încât să simți că aerul îți umflă abdomenul și pieptul. Apoi, expiră încet pe gură. Inspiră pe nas, numărând până la patru, ține respirația o secundă, apoi expiră pe nas, repetând numărătoarea de câte ori este nevoie până te liniștești.  

  • Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta, la fel și alte tipuri de consiliere, deoarece terapeutul descoperă care este cauza atacurilor. 

Tehnici de relaxare musculară

Și tehnicile de relaxare musculare te pot ajuta, deoarece reduc tensiunea și promovează relaxarea în timpul unui atac de panică. Închide ochii și imaginează-ți, treptat, diferite grupuri musculare din corp. Poți începe cu degetele de la picioare, contractând și apoi relaxând fiecare mușchi pe rând. 

Vizualizarea

Terapia cu imagini ghidate ajută la vizualizarea și conectarea corpului cu mintea. Închide ochii și imaginează-ți o scenă relaxată, cum ar fi o plajă liniștită sau un loc unde te duci cu drag. Pentru a-ți elibera tensiunea musculară, concentrează-te asupra senzațiilor și detaliilor acelei imagini. 

Citește și: Afecțiuni pe care le anunță durerile în piept 

  • În timpul unui atac de panică, încearcă să conștientizezi că acesta este un episod temporar, deoarece va ajuta la reducerea anxietății. Dacă este posibil, încearcă să te retragi într-un loc liniștit și sigur, departe de stimulii care l-au declanșat. La fel de util este și contactul cu un prieten sau cu un membru al familiei. Sprijinul din partea altora este esențial în astfel de momente!  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg