Cum îți dai seama că ești victima manipulării de tip Gaslighting. Expresiile de care să te ferești!

Manipularea de tip Gaslighting poate fi recunoscută după anumite expresii cheie pe care abuzatorii le pot folosi. Descoperă-le, analizează-le și ferește-te de acești oameni ce pot manipula pe oricine! 

image

Gaslighting-ul este o formă de manipulare psihologică și emoțională în care abuzatorul încearcă să îi inducă victimei un sentiment de nesiguranță față de propriile percepții sau credințe.

Termenul „Gaslighting‟ provine din filmul „Gaslight‟, din anul 1944, în care un bărbat încearcă să își convină soția că a înnebunit. Acest tip de manipulare se poate întâmpla în orice tip de relație: între șef și angajat, părinte și copil, între prieteni și membri ai familiei, dar cel mai des se întâmplă în relațiile romantice. 

Citește și: Ce să știi despre gaslighting, manipularea psiho-emoțională 

Cum îți dai seama că ești victima manipulării de tip Gaslighting? 

Potrivit „The Healthy‟, există câteva expresii cheie pe care abuzatorul le poate folosi asupra victimei sale. Aceste expresii sunt primele semne de avertizare ce îți pot da de gândit. 

Una dintre ele este: „Nu am spus niciodată. Ai o memorie groaznică‟, folosită când abuzatorul își dorește să te facă să te îndoiești de propriile amintiri. „Ești prea sensibilă‟ este o altă expresie folosită de manipulator, pentru a-ți distrage atenția de la comportamentul său toxic. 

Pentru a te face să te simți prost, abuzatorul îți poate spune și că „Trebuie să slăbești‟, că „prietenii tăi ne distrug relația‟ sau că „îți stă foarte urât îmbrăcată în această culoare‟. 

De altfel, pe lista celor mai folosite expresii se află și: „Nu sunt nervos. Nu știu despre ce vorbești‟, „dacă m-ai iubi, cu adevărat, ai face asta…‟, „este vina ta pentru că te-am înșelat‟, „din cauza ta devin nervos‟, „nimeni nu o să te iubească vreodată‟, „este de datoria ta să mă iubești necondiționat‟, „din cauza ta, nimeni nu te place‟, dar și „îți place să mă manipulezi‟. 

Dacă auzi des aceste expresii, poți să ai în față un astfel de manipulator, ce își dorește să fii supusă comportamentului său. Adesea, singura modalitate de a-l opri este să pui stop relației. Potrivit „The Healthy”, prietenii, familia, precum și un terapeut te-ar putea ajuta să închei această legătură într-o manieră sănătoasă.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg