Ce să știi despre gaslighting, manipularea psiho-emoțională
Gaslighting-ul este o formă de manipulare și
control psihologic, care poate apărea nu doar într-o relație de cuplu, ci și în
alte relații personale, cum ar fi cu un părinte sau chiar în cele profesionale,
între angajator și angajat ori între colegi.
Indiferent de situație, este important să fii conștientă de așa-numitele „steaguri roșii‟ care te pot transforma într-o victimă a gaslighting-ului.
Ce este gaslighting-ul
Termenul de „gastlighting‟ denumește o formă de abuz emoțional care face ca persoana abuzată să își pună la îndoială convingerile și propria percepție asupra realității. În timp, acest gen de manipulare îi poate scădea persoanei afectate stima de sine și o poate face dependentă de cel care se folosește de această metodă de sabotaj.
Victima ajunge să se confrunte cu o îndoială crescută de sine, pe măsură ce agresorul îi repetă constant că aproape tot ceea ce își amintește, gândește sau simte este greșit. Aspectele fundamentale ale ființei victimei sunt astfel tulburate, ceea ce o face să se simtă confuză și să ajungă să se bazeze pe versiunea realității prezentată de persoana care practică gaslighting-ul.
Narcisiștii aplică această metodă
Cei care folosesc gaslighting-ul suferă de o tulburare de personalitate, cum ar fi cea narcisică, în care persoana se supraevaluează și își exagerează constant realizările. Manipulatorii își arată o față persoanei pe care practică gaslighting-ul și o altă față restului lumii, forțând victima să presupună că, dacă spune cuiva că este abuzată emoțional, nimeni nu o va crede.
În cazul în care victima este îndrăgostită de manipulator (fiind într-o relație de cuplu) sau dacă are o mare apreciere pentru el (dacă manipulatorul îi este părinte, de exemplu), își poate schimba percepțiile pur și simplu ca să evite un conflict și poate să vrea sincer să îi dea dreptate.
Vezi și 4 semne că eşti instabilă emoţional
Așa recunoști un manipulator!
Un partener de cuplu sau o altă persoană care te manipulează în acest fel poate fi recunoscută astfel:
-insistă că ai spus sau că ai făcut lucruri pe care tu știi că nu le-ai spus sau făcut;
-îți ia peste picior amintirile tale despre diverse evenimente;
-îți spune că ești „prea sensibilă” sau „nebună” atunci când îți exprimi nevoile ori preocupările;
-povestește altor persoane diverse evenimente care au avut loc între voi în așa fel încât tu să pari vinovată;
-îți dezaprobă mereu deciziile;
-insistă că are dreptate tot timpul și refuză să ia în considerare și perspectiva ta.
Cum știi că ești o victimă
-ai probleme cu luarea deciziilor și îți pui la îndoială capacitățile personale;
-te gândești constant că poate chiar ești prea sensibilă sau că nu ești suficient de bună într-o anumită privință;
-te simți confuză în ceea ce privește gândurile și sentimentele pe care le ai;
-îți ceri scuze și când nu ai de ce;
-știi că ceva este în neregulă cu viața ta, dar nu îți dai seama ce anume.
Te poate interesa și Cum devii mai puternică emoţional
Ce să faci pentru a te elibera
Primul pas este să identifici problema. De exemplu, gândește-te la un eveniment despre care știi exact cum s-a întâmplat și, când apare în conversația cu persoana manipulatoare, fii atentă la detaliile pe care ți le prezintă persoana ca fiind adevărate. Notează-le când poți și revino asupra lor mai târziu.
Apoi, permite-ți să simți ceea ce simți, indiferent de ce îți spune persoana care practică gaslighting-ul pe tine. Învață să spui „nu‟ și să nu te mai angajezi într-o ceartă din care știi că nu vei avea niciun beneficiu. Dacă nu știi cum să faci față situației, poți cere ajutorul unui psihoterapeut.
Dacă ești într-o relație de cuplu cu un manipulator și îți dai seama, chiar dacă ți se pare că are și calități pe care le apreciezi, fă tot posibilul să te îndepărtezi. Deși poate să nu fie ușor, recunoaște că un om care îți distorsionează realitatea și te face să te îndoiești permanent de tine nu este un partener de nădejde pe termen lung.