Cum să îți iei lumea-n cap și să o descoperi, doar cu un rucsac în spate

Când agențiile de turism sau vacanțele în grupuri de turiști nu te mai satisfac, medicul Irina Cațighera îți spune cum să îți iei lumea-n cap și să o descoperi, doar cu un rucsac în spate

Invitată în ediția Click pentru Femei Live, realizată și moderată de Antoaneta Banu, medicul Irina Cațighera povestește despre experiențele unice, trăite în Etiopia, Pakistan, Thailanda, India, Indonezia, Cambodgia,  cum își crează singură propriile călătorii și cum o ajută acestea să se dezvolte personal și spiritual.

Irina alege călătoriile cu grad de dificultate mare, pentru că încă mai poate

Irina Cațighera este o femeie fabuloasă, cu adevărat. Cu stil vestimentar special și sofisticat, Irina are perioade din viața sa când își ia lumea în cap, pune rucsacul în spate și pornește în călătorii descoperind oameni, locuri, culturi, civilizații.

Medic primar în contracepție, Irina Cațighera este un călător pasionat și experimentat. De aproape 30 de ani, Irina bate lumea în lung și în lat și cu o poftă unică, greu de stăvilit își crează singură aceste programe turistice care în primul rând o provoacă pe ea, însăși.

“Am început să merg în călătorii de grup, dar la finalul acestora descopeream că rămâneam cu o mare doză de frustrare. În acest grupuri, oamenii sunt diferiți, gusturile la fel, iar eu îmi dădeam seama că nu reușeam să văd tot ceea ce îmi doream, într-un loc, pentru că nu mai era timp. Am înțeles că pot să văd, să descopăr și să experimentez mult mai mult, dar pe cont propriu. Așa am început să îmi fac singură propriile trasee turistice.  O fac doar pentru mine, eventual pentru prietenii mei care doresc să mi se alăture în aceste aventuri. Aleg călătorii cu grad ridicat de dificultate, pentru că încă mai pot și dacă nu le fac acum, atunci când” spune Irina Cațighera în interviul cu Antoaneta Banu.

Etiopia, experiența africană a Nopții de Înviere

Irina Cațighera povestește despre Etiopia, mai ales despre Lalibela,  ca despre un tărâm seducător, în care creștinismul ortodox se îmbină cu sălbăticia Africii. Etiopia este o enclavă creștin-ortodoxă,  plasată în inima Africii negre, unde mănăstirile, bisericile ortodoxe sunt săpate în piatră pus și simplu.

“Am fost acolo în Noaptea de Înviere, în biserica Saint George. Ceea ce am trait este unic. Localnicii se îmbracă în veșminte albe și așa am făcut și noi, turiștii. Să asculți slujba de Înviere, acolo, în biserica,  parția subterană, săpată în piatră, cu incantațiile care sună alt fel, la care se adaugă componenta wild, este.....fabulos. Unic! Eu am combinat călătoria în Etiopia cu partea de nord și cea de sud. În sud este despre a descoperi triburile, dar în care regăsești parcă toate triburile Africii. Sunt fabuloși. Am văzut femei, copii, bărbați purtând pe cap, butoaiele cu apă, cea mai de preț pentru ei” spune Irina în ediția Click pentru Femei Live.

Pakistan, între ghețarii din Himalaya și cireșii înfloriți la 3.500 m altitudine

O altă călătorie despre care povestește medicul Irina Cațighera este cea din Palistan, pe care a reușit să o facă în plină pandemie. Și de data aceasta a reunit cele doauă zone total diferite din Pakistan: nodul și sudul.

După ce a fost în 2007, timp de o lună de zile, singură în India, a revenit de data aceasta în Pakistan, despre care știa doar că acolo sunt atentate teroriste. Nu s-a temut de nimic și a pornit la drum. A ajuns în zona de nord a țării, unde oamenii sunt reci, care te ajută dar nu au disponibilitatea de a relaționa cu turistul.

A descoperit ghețarii din Himalaya și a urcat până la 5000 de metri. Și pentru că a ajuns acolo în primăvara lui 2021, la 3500 metri altitudine, a avut marea surpiză să găsească cireșii și caișii înfloriți.

”Când construiesc un traseu turistic, am în vedere două obiective: natura și cultura din zonă. Vreau să văd monumentele UNESCO, dar în egală măsură vreau ca pentru o scurtă perioadă din viața mea să trăiesc exact viața oamenilor din zonele geografice și culturale pe care le descopăr” spune Irina Cațighera.

Răsfoiește galeria foto și descoperă Pakistanul

Fiecare călătorie te călește și te face să nu te mai temi de nimic

Medicul Irina Cațighera consideră că fiecare călătorie pe care o face este de fapt o incursiune în dezvoltarea personală.

”Eu evoluez cu fiecare călătorie pe care o fac. Am experiențe fabuloase, dar am și unele mai puțin plăcute. Ceea ce este important este că, de fiecare data învâț cum să socializez, cum să comunic oriunde în lumea asta. De multe ori, în aceste călătorii apar tot felul de obstacole, de probleme, ai impresia că nu ai soluție și dintr-o data apare ceea ce numesc eu norocul călătorului. Asta îmi ajută și în viața de zi cu zi. Devin mult mai adaptabilă. Personal mă simt mult mai călită și nu mă ma item de nimic” spune medicul Irina Cațighera, un călător pasionat.

Vizionează integral ediția live și află aventurile irinei din Călătoria în jurul lumii în 63 de zile.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg