Legătura surprinzătoare între băgatul degetului în nas și boala Alzheimer. Cum poate afecta acest gest grosolan

Băgatul degetului în nas este un semn de impolitețe, însă și un obicei dăunător pentru sănătate. S-a descoperit că acest gest poate să aibă legătură cu boala Alzheimer, care este cea mai frecventă cauză de demență. 

image

O echipă de specialiști, condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith, din Australia, a cercetat o bacterie intracelulară numită „Chlamydia pneumoniae‟ (sau „Chlamydophila‟), care poate infecta oamenii. 

Testele efectuate pe șoareci au arătat că această bacterie alege nervul care se întinde între cavitatea nazală și creier ca pe o cale pentru a ajunge și a ataca sistemul nervos central, unde formează semne ale bolii Alzheimer. Specialiștii consideră că, în cazul oamenilor, băgatul degetului în nas contribuie la creșterea numărului de bacterii ce pot ajunge în creier. 

„Suntem primii care arată că bacteria Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer‟, a spus neurologul James St John, de la Universitatea Griffith din Australia, conform „Science Alert”. „Am văzut că acest lucru se poate întâmpla la șoareci, iar dovezile pot fi înfricoșătoare și pentru oameni‟, a continuat specialistul. 

Nasul este o cale rapidă spre creier pentru bacterii 

De altfel, oamenii de știință au fost surprinși de viteza cu care această bacterie s-a instalat în sistemul nervos central al șoarecilor, inecția având loc în 24 până la 72 de ore. Se crede că bacteriile și virușii văd nasul ca pe o cale rapidă spre creier. 

Citește și: Studiu: Cea mai sănătoasă pâine pentru tranzitul intestinal 

Specialiștii își vor continua cercetările și pe oameni pentru a urmări efectele pe care acest obicei grosolan îl poate avea asupra sănătății noastre. „Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar care nu a fost finalizată încă. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente și la oameni‟, a spus neurologul James St John. 

Până se va ajunge la un rezultat concludent, neurologii recomandă evitarea scobitului în nas și smulgerea firelor de păr, deoarece aceste acțiuni pot afecta țesutul protector al nasului. 

Poate ești interesat și de: Studiu: Postura incorectă ne face mai puțin atractivi în ochii sexului opus 

Studiul a fost publicat în „Scientific reports‟ și poate fi accesat aici

Sursă foto: Shutterstock