Studiu Dacă nu dormi suficient, poți să devii o persoană egoistă

Cercetările americane arată că pierderea chiar și a unei singure ore de odihnă pe noapte reduce dorința oamenilor de a-și ajuta semenii. „Lipsa somnului afectează implusul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate‟, a spus unul dintre cercetători. 

image

După o noapte în care ai dormit bine, te simți plin de energie și ești gata să realizezi tot ce ți-ai propus. Cele opt ore de somn pe noapte sunt extrem de importante atât pentru psihicul tău, cât și pentru fizic, dar ce se poate întâmpla dacă nu reușești să dormi suficient? 

Vezi și: Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații - adevărat sau fals? Oamenii de știință ne dau răspunsul! 

Profesor: „Cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin social și mai egoist‟

Nopțile pierdute te pot lăsa fără energie, însă o nouă cercetare arată că lipsa de somn te poate determina să devii o persoană egoistă. Studiul, realizat de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii și citat de publicația „The Guardian”, a descoperit că pierdera doar a unei ore de odihnă reduce dorința oamenilor de a-i ajuta pe ceilalți, inclusiv pe rudele și pe prietenii apropiați.

Lipsa somnului afectează implusul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate. Adică pierderea somnului declanșează un comportant asocial, anti-ajutor, cu un impact larg și nediscriminatoriu‟, a spus profesorul Matthew Walker, coautor al studiului, de la Universitatea Berkeley, din California.

Echipa de cercetători a observat că somnul deficitar pare să atenueze activitatea din partea creierului care încurajează comportamentul social. „Într-un fel, cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin social și mai egoist‟, a completat profesorul. 

Citește și: Remedii care alungă grijile și te ajută să dormi 

Lipsa de somn, dăunător vieții sociale 

Echipa de cercetători sugerează că lipsa de somn este dăunătoare pentru viața socială și ar putea compromite instinctele altruiste care modelează societatea: „Având în vedere că oamenii ajută la menținerea unei societăți cooperante și civilizate, somnul este important pentru modul în care modelăm societățile în care dorim să trăim‟, a spus Matthew Walker. 

Care sunt veștile bune?

Din fericire, dacă dormi suficient, iar somnul tău este de calitate, dorința de a-i ajuta pe ceilalți este restabilită: „Nota pozitivă care reiese din toate studiile noastre este că odată ce somnul este adecvat și suficient, dorința de a-i ajuta pe alții revine la normal. Dar este important să rețineți că nu numai durata somnului este relevantă pentru a ajuta. Am descoperit că factorul cel mai relevant este calitatea somnului, dincolo de cantitatea de somn‟, a adăugat profesorul universitar. 

Sursă foto: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg