5 motive să incluzi iaurtul grecesc în dietă
Toate iaurturile sunt surse de calciu, proteine, zinc, potasiu, vitamina B6 şi vitamina B12. Ceea ce distinge iaurtul grecesc de iaurtul normal este textura sa mai groasă şi cremoasă, deoarece zerul este îndepărtat. În plus, iaurtul grecesc conţine probiotice şi este mai scăzut în lactoză şi are un conţinut dublu de proteine comparativ cu iaurtul obişnuit.
Iată de ce iaurtul greces este numit superaliment şi de ce trebuie să îl mănânci mai des:
Are un conţinut scăzut de grăsimi
Am spus că din iaurtul grecesc este îndepărtat zerul, având o consistenţă mai groasă, mai cremoasă, cu o concentraţia mai mare de proteine. O porţie medie de iaurt poate avea între 12 şi 17,3 grame de proteine. O singură cană de iaurt grecesc este suficientă pentru respectarea dietetică recomandată de trei porţii zilnice de produse lactatate cu conţinut scăzut de grăsimi.
Este sursă bogată de proteine
Iaurtul are o cantitate mult mai mare de proteine decât laptele, pe care corpul o foloseşte pentru a-şi construi muşchii, oasele, cartilajul, pielea şi părul. Proteina este, de asemenea, unul dintre principalele substanţe nutritive care furnizează energie şi transferă substanţe, cum ar fi oxigenul, prin membranele celulare. Obţinerea dozei de proteine din iaurtul grecesc este importantă pentru sistemul imunitar, pentru nervi şi pentru echilibrarea lichidelor din organism.
Este o bună sursă de probiotice
Dintre toate iaurturile, iaurtul grecesc conţine o cantitate mare de probiotice, care sunt bacterii sănătoase şi bune care menţin stomacul sănătos. Bacteriile bune trăiesc în intestine şi ajută la menţinerea sănătăţii tractului digestiv. Probioticele sunt excelente pentru sistemul digestiv şi în special pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil.
Este bogat în vitamina B12
Iaurtul grecesc este bogat în vitamina B12 şi această vitamină este necesară pentru formarea celulelor roşii din sânge; îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi sinteza ADN. În loc să iei suplimente de vitamina B12, mai bine incluzi în alimentaţie iaurtul grecesc, care este o alternativă sănătoasă şi naturală. Vegetarienii se confruntă des cu carenţă de vitamina B12, deoarece ea se găseşte în general în carne, ouă şi peşte. Aşadar, mănâncă iaurt grecesc pentru a-ţi creşte aportul de vitamina B12.
Este sursă de calciu
Calciul este mineralul esenţial pentru sistemul osos şi cel muscular şi ajută organele vitale să funcţioneze corect. Corpul nu produce singur calciu, aşadar el trebuie asimilat de organism din alimentaţie. O singură porţie de iaurt grecesc are 18,7% din valoarea zilnică necesară de calciu. Fără suficient calciu, adulţii pot prezenta un risc de osteoporoză.