5 semne că mănânci pe fond emoţional fără să-ți dai seama

Ajungi să mănânci oricând nu te simți bine din punct de vedere emoțional? Mâncarea te alină când eşti nemulţumit? Îţi arătăm care sunt cinci dintre semnele care indică nevoia de a mânca pe fond emoțional!

image

Alimentele ne pot alunga emoțiile negative, dar, dacă unele nesănătoase conduc la apariţia problemelor de sănătate. 49% din adulții care au diverse provocări sau se confruntă cu stres au obiceiuri alimentare nesănătoase săptămânal sau mai des. Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu-și dau seama că mănâncă emoțional, dar nu se pot controla.

Mâncarea este văzută ca o distracţie

Când mâncarea este distracția numărul unu, nu mănânci doar pentru a-ţi alunga foamea fizică şi acesta este un semn că ai o problemă emoțională cu alimentația. Este o problemă comună a celor care se luptă cu supraponderalitatea și obezitatea. Ceva ce s-a întâmplat în trecutul lor și le-a lăsat o traumă îi face să apeleze la mâncare pentru a încerca să uite de durerea resimţită.

Atâta timp cât mâncarea rămâne distracția ta numărul 1, nu numai că mâncarea emoțională va continua, dar va fi și o luptă majoră să slăbești și să o ții. Iată motivul: întreabă-te... de ce ai vrea să renunți la singura ta bucurie din viața ta? Ți-e teamă să te simți și mai deprimat și fără speranță, ceea ce face ca aceasta să fie o capcană dificilă de eliberat.

Nu-ți poți aminti când ai simțit foame fizică

Cei care mănâncă pe fond emoţional nu disting nevoia de a mânca dată de foamea fizică şi cea dată de emoţiile pe care le simt. Dacă nu-ţi aminteşti ultima dată când ai mâncat pentru că îţi era foame, este posibil să mănânci pe fond emoțional. Ai nevoie să-ți vindeci alimentația emoțională. Corpul uman pur și simplu nu are nevoie de combustibil atunci când rezervorul este deja plin.

Vezi și: Foamea care trădează slăbiciunile. Nutriţionist Anca Alungulesei: „A mânca emoţional înseamnă a-ţi <<mânca>> emoţiile‟

Primul tău gând este la mâncare

Când ai orice fel de conflict sau te confrunţi cu o situație inconfortabilă, primul tău gând este întotdeauna la mâncare. Fie că mănânci inconștient pentru a încerca să eviți emoțiile incomode, fie într-un efort conștient de a încerca să te simți mai bine, acestea sunt simptome comune ale unei probleme emoționale de alimentație. Încercarea de a-ți atenua emoțiile incomode nu le face să dispară. Acestea rămân sub forma excesului de greutate sau obezitate.

Devii anxios în lipsa stării de saţietate

Dacă simţi anxietate ori de câte ori îţi este foame, atunci acesta este un semn că ai parte de provocări emoționale pe care încerci să le depăşeşti cu ajutorul alimentelor care îţi plac. Ai putea folosi alte moduri de a-ți calma anxietatea, cum ar fi respirația profundă sau o plimbare de 30 de minute în fiecare zi. Atunci vei putea începe să renunți la obiceiurile alimentare nesănătoase.

Citește și: Anxietate? Gânduri negative? Aplică minimalismul emoţional!

Te deprimă gând de a-ți schimba obiceiurile alimentare

Motivul pentru care 99% din cei care mănâncă emoțional vor să schimbe ceva în alimentaţia lor este îngrăşarea. Aceștia sunt conștienți că se hrănesc pe fondul emoţiilor. Totuși, mulţi nu îşi dau seama care este cauza precisă a îngrăşării. Se străduiesc să facă un pic de mişcare şi să aibă obiceiuri alimentare sănătoase, dar se simt brusc deprimaţi, ceea ce îi face să revină la ceea ce-i alină starea neplăcută.

FOTO: Shutterstock