Ce senzaţii fizice dau diverse emoţii? Vezi ce sentimente provoacă dureri fizice!

Cercetătorii finlandezi și-au propus să dezvăluie misterele emoțiilor umane şi au făcut o descoperire remarcabilă: emoțiile nu se limitează doar la expresiile faciale, ci rezonează în întreaga noastră ființă.

image

Participanţii la studiul finlandez au descris cum bucuria și afecțiunea au aprins o paletă mare de senzații, pulsând prin fiecare fibră a ființei lor. Pe de altă parte, greutatea sentimentului de disperare părea să arunce o umbră, amorțindu-le membrele și întunecându-le gândurile, după cum indică Bright Side. În ceea ce privește senzaţia de pericol iminent și spaimă, acestea au fost resimţite mai mult la nivelul pieptului. Când furia a pus stăpânire pe ei, a părut ca apare din exterior, electrizându-le brațele cu o energie incredibilă.

Persoanele cu tulburări de dispoziție au dureri

Cercetătorii le-au oferit voluntarilor imagini cu schiţele corpurilor a două persoane fără ca acestea să fie colorate în vreun fel anume. Apoi, le-au cerut voluntarilor să se gândească la diferite sentimente, cum ar fi dragostea, mânia sau mândria. Voluntarii au colorat părțile corpului care s-au simțit active sau inactive atunci când s-au gândit la fiecare sentiment.

Vezi și: Roata emoțiilor: vezi ce stare te reprezintă cel mai bine!

Nu toată lumea a simțit la fel fiecare sentiment, dar când oamenii de știință s-au uitat la toate răspunsurile, au observat modele comune pentru fiecare sentiment.

Chiar dacă nu sunt siguri cum se potrivesc aceste sentimente cu ceea ce se întâmplă în interiorul corpului, alte studii au arătat că persoanele cu tulburări de dispoziție simt adesea dureri fizice. Există, de asemenea, o dovadă că schimbarea modului în care te miști sau stai în picioare poate schimba felul în care te simți.

Participanţii la studiu au arătat cum simt la nivel corporal câteva emoții simple și unele complicate. Culorile calde arată locurile în care simt ceva în timpul emoției. Culorile reci arată zonele în care nu simt nimic.

La ce ar putea folosi studierea efectelor fizice ale emoţiilor?

Odată ce au creat aceste hărți corporale complicate ale emoțiilor, oamenii de știință şi-au imaginat un viitor în care psihologii folosesc un nou instrument: emoticoanele corporale. Poate că într-o zi, aceste diagrame vor lumina calea către înțelegerea și vindecarea tulburărilor de dispoziție, oferind alinare în cazurile în care există doar confuzie.

Te-ar mai putea interesa: 5 zodii ai căror nativi răspândesc energie negativă

Oamenii de știință încearcă să descopere de ce fiecare emoție se manifestă mai intens într-o anumită parte a corpului. Conform psihologului Lauri Nummenmaa, de la Universitatea Aalto, care a coordonat echipa de cercetători, creierul nostru emite anumite impulsuri care au aceste efecte sau senzaţii corporale. Este posibil ca efectele să ne ajute să conştizăm ce tip de sentimente trăim. Pentru a săpa mai adânc, Nummenmaa și echipa sa au făcut teste cu ajutorul a aproximativ 700 de oameni din Finlanda, Suedia și Taiwan.

FOTO: Shutterstock



Recente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde  Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test  Care fata e mai atragatoare  Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test  Alege 3 animale  Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111  Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg