Ce sunt exercițiile somatice? Tipuri de încercat pentru alungarea stresului

Exerciţiile somatice au multiple efecte benefice printre care se numără diminuarea stresului, ameliorarea durerilor de spate, îmbunătățirea posturii. Este o formă de mişcare mai potrivită pentru cei care nu fac sport în mod obişnuit.

image

Cei care doresc să se relaxeze, să-şi regăsească echilibrul fizic și mental, pot apela la această formă de exercițiu fizic. Nu creșterea ritmul cardiac. În schimb, exercițiile somatice încurajează pe oricine să facă mișcare pentru a-şi calma sistemul nervos, pentru a reduce durerea și pentru a-şi corecta postura.

În esență, exercițiile somatice se concentrează pe modul în care te simţi. Este o formă de terapie prin mișcare care se concentrează mai degrabă pe experiența internă a mișcării decât pe rezultatul extern, după cum a subliniat Yulia Kovaleva, practicantă de Reiki, citată de Woman and Home. Exercițiile sunt concepute pentru a îmbunătăți conștientizarea corpului, pentru a elibera tensiunile acumulate. Scopul este să-i permiţi sistemului nervos somatic să preia controlul. Mișcându-te cât mai încet posibil și implicându-te activ în acea mişcare, îţi consolidezi mai bine conexiunea minte-corp.

Ce exerciţii somatice poţi practica?

Exercițiile somatice au devenit mai populare în ultimele decenii, dar baza lor o reprezintă practicile antice de vindecare din Orient, cum ar fi tai chi. Sunt mai multe tipuri de exerciții somatice: yoga, dans, întinderi, pilates, arte marţiale, exerciţiile de respiraţie sau de postură, pandiculație (contractarea intenționată și relaxarea lentă a musculaturii). De fapt, orice formă de mișcare care este efectuată în mod conștient, lent și intenționat, care poate crește conexiunea cu propriul corp poate fi considerată mişcare somatică.  

Aşa reduc stresul exerciţiile somatice?

Mișcările lente, combinate cu respirația conștientă, activează sistemul nervos parasimpatic. Acest lucru aduce o stare de relaxare care scade nivelul de stres şi eliberează tensiunea musculară. Sistemul nervos simpatic controlează răspunsul la factorii de stres. Când este activat, este posibil să te simți mai stresat și chiar să resimţi epuizarea mai curând. Exercițiile somatice readuc echilibrul de care ai nevoie.

Vezi şi: Cele mai ineficiente exerciţii pentru subţierea taliei. De ce sunt inutile şi cu ce să le înlocuieşti?

Scad intensitatea durerilor de spate

Concentrarea pe partea inferioară a spatelui prin întinderi lente și mișcări făcute cu atenţie elimină tensiunea musculară care duce la instalarea durerii de spate. Cercetările efectuate la Universitatea din Utah, SUA, și Spitalul Policlinico Umberto I din Roma, Italia, au arătat că acest tip de mișcare este foarte eficient pentru cei cu dureri cronice în partea inferioară a spatelui şi le îmbunătățeşte starea de spirit.

Te-ar mai putea interesa: Te confrunți frecvent cu dureri de spate? Renunță la aceste obiceiuri!

Corectează postura

Exercițiile somatice ajută la îmbunătăţirea posturii, redobândirea echilibrului și flexibilităţii. Pilates pentru începători, yoga, întinderile - toate sunt considerate exerciții somatice utile celor cu o postură care are nevoie de corectare, deoarece elimină tensiunea acumulară la nivelul musculaturii.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg