Ai lângă tine un soţ sau partener egoist? Sfaturi practice care te ajută să îmbunătăţeşti relaţia cu el

1 shutterstock 1104757178 jpg jpeg

O relaţie de căsnicie sau de cuplu cu o persoană egoistă este, de cele mai multe ori, dificilă. Un astfel de partener sau de soţ nu conştientizează că este nevoie să vă împărţiţi responsabilităţile între voi sau că aveţi atât tu, cât şi el nevoi şi dorinţe diferite. Totuşi, cum poţi îmbunătăţi o relaţie romantică cu o persoană egoistă?

Semne că ai lângă tine un partener / soţ egoist 

În timp ce un astfel de comportament poate fi destul de enervant, egoismul este o trăsătură care poate fi adânc înrădăcinată. Iată câteva semne ale unui partener egoist, potrivit Mom Junction:

Aşteaptă să faci curăţenie după el. De exemplu, lasă vasele nespălate în chiuvetă sau nu te ajută la sarcinile gospodăriei, deşi ai venit acasă după o zi obositoare la locul de muncă. 

Te face să te simţi vinovată. Ori de câte ori îi spui soţului sau partenerului tău despre neglijenţă sau despre lipsa de contribuţie la familie, te şantajează emoţional şi te face să te simţi vinovată. Îşi găseşte scuze pentru a-şi justifica egoismul. 

Tot ce contează este confortul lui. De exemplu, te convinge să-i vizitezi familia în fiecare vacanţă, dar găseşte mereu scuze pentru a nu-i vizita pe ai tăi. Un soţ / partener egoist, pur şi simplu, ignoră fericirea celuilalt. 

Consideră că trebuie să fie prioritatea ta numărul unu. Oricât de ocupată eşti sau ce priorităţi ai, soţul sau partenerul tău crede că acestea trebuie să fie ultimele tale preocupări. El îţi solicită atenţia, se aşteaptă să-i urmezi mereu ordinele. 

Viaţa de cuplu înseamnă doar alegerile pe care le face el. Chiar de la deciziile de zi cu zi, de la cele mai simple la cele mai importante, toate sunt hotărâte de către soţ sau partener. Acesta ştie ce e cel mai bine pentru tine. 

Vacanţele sunt alese doar pentru a fi pe placul lui. Mergeţi doar în destinaţia pe care şi-o doreşte el. 

Reducerea cheltuielilor este responsabilitatea ta. El nu va face compromisuri cu privire la cheltuielile lui personale.

Când vine vorba despre sex, trebuie să fii mereu la dispoziţia lui. Practic, un partener egoist nu vrea să audă că “te doare capul”. 

Nu te susţine şi nici nu te apreciază. O persoană egoistă consideră întotdeauna că este cel mai bun şi indiferent cât de mult ai face tu pentru el, îţi va găsi mereu defecte.

Citeşte şi: Şi se jură că nu minte, dar iată cum îl poţi prinde!

Ce se ascunde în spatele atitudinii lui 

Toţi suntem egoişti într-o oarecare măsură, dar când doi oameni sunt îndrăgostiţi, ei tind să se susţină şi să fie acolo unul pentru celălalt. Iată câteva motive pentru care o persoană poate fi egoistă: 

  • Experienţele din copilărie
  • Impactul cultural. În unele culturi sau zone, bărbaţii sunt trataţi superior femeilor. 
  • Relaţii eşuate din trecut. O relaţie eşuată îi poate face pe oameni să nu mai facă nimic din ceea ce au făcut în relaţia anterioară. Dacă soţul sau partenerul tău a avut parte de o relaţie abuzivă, în care s-a profitat de bunătatea lui, s-ar putea să fie mai rece şi mai egoist acum pentru a evita să mai sufere. 

Cum poţi gestiona o astfel de relaţie cu un soţ sau partener egoist?

Pentru că aceste obiceiuri sunt înrădăcinate, schimbarea nu va veni peste noapte şi se poate spune despre ea că nu va fi uşor de făcut. Important este să încercaţi toate soluţiile pe care le aveţi la îndemână. 

Discutaţi, nu vă plângeţi

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem este să ne plângem. Oricât de dezamăgită eşti, nu te lega de şoţul sau partenerul tău ca persoană (ex. “Eşti un egoist”), ci vorbeşte-i deschis despre cum te face să te simţi atitudinea lui: “Când faci X, eu mă simt Y”. 

Amintiţi-vă şi de lucrurile bune, pozitive  

Asta înseamnă că mai există o posibilitate de schimbare. Ce experienţe frumoase aveţi împreună, care au fost gesturile mărunte ale soţului sau partenerului tău care te-au făcut să te bucuri? Ce apreciaţi unul la celălalt?

Lasă-l să-şi asume responsabilitatea

Stabiliţi clar responsabilităţile şi dă-i ocazia celuilalt să-şi facă partea. Chiar şi atunci când nu o face, nu-i lua tu locul. Ai la rândul tău responsabilităţile tale. 

Luaţi-vă în serios relaţia de cuplu 

Nu trebuie să-ţi ignori propriile dorinţe şi nevoi ca să le îndeplineşti pe cele ale soţului sau partenerului tău şi, astfel, să-i alimentezi comportamentul egoist. Amintiţi-vă că fiecare dintre voi are dreptul la spaţiu personal şi la echilibrul sufletesc. 

Află şi încearcă să înţelegi care este cauza atitudinii lui.

Te va ajuta să rezolvi mai bine problema.

Ajungeţi la un consens 

Deşi este important să ai răbdare cu soţul sau partenerul tău, nu poţi fi tolerantă pentru totdeauna. Dacă el rezistă tuturor încercărilor tale de a îmbunătăţi relaţia de cuplu, atunci fie puteţi apela la ajutorul unui psihoterapeut de cuplu, fie veţi alege drumuri separate în viaţă. 

Citeşte şi: Anorexia sexuală în viaţa de cuplu: ce este şi cum o afectează?

FOTO: Shutterstock.com 



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg