Gelozia retroactivă. Ce-i de făcut când faci o fixaţie pentru trecutul partenerului?

Toţi devenim geloși ocazional, dar gelozia retroactivă poate face pe cineva să înceapă să fie obsedat de trecutul romantic al partenerului. Gelozia retroactivă poate fi atât de intensă, încât ajunge să afecteze relația de cuplu.

woman 228178 1280 jpg

Gelozia retroactivă este un tip de anxietate care poate deforma percepţia asupra partenerului și reduce stima de sine. De-a lungul timpului, cu sprijinul și răbdarea partenerului, cei care suferă de gelozie retroactivă pot învăța să-și controleze gândirea excesivă și sentimentele de gelozie și să înceapă să se bucure mai mult de relația lor.

Ce provoacă gelozia retroactivă?

Cele mai frecvente cauze ale geloziei retroactive sunt senzaţia de insecuritate, o traumă din trecut, depresia, anxietatea, tulburările de personalitate. Gelozia poate fi declanșată și de comportamentul partenerului, minciuna, evitarea discuţiilor despre relaţiile anterioare sau despre propriile emoţii, sentimente.

Gelozia poate face afecta relațiilor interpersonale. Deși nu este o formă specifică de anxietate, mecanismul de activare al geloziei retroactive se bazează pe anxietate. Este alimentată de un răspuns de luptă sau fugă care se activează în organism.

Există un declanșator specific ce alertează creierul asupra un potențial pericol, real sau nu. Acest mecanism stimulează menţinerea unei stări de hipervigilență ca modalitate de a evalua și gestiona amenințările reale și percepute la adresa relației sale, care se manifestă sub forma geloziei retroactive.

Citeşte şi: Metode de succes ca să ţii gelozia sub control

Când devine periculoasă gelozia retroactivă?

Este normal să ai gelozie retroactivă într-o anumită măsură şi să compari relaţia actuală cu cele anterioare ale partenerului, chiar şi să fii curios să afli informații de bază despre partenerii din trecut. Totuşi, gelozia retroactivă devine dăunătoare dacă durează mai mult de circa două săptămâni sau dacă este ceva ce revine zilnic în gândurile tale. De asemenea, dacă începi să observi că ai dificultăți de concentrare, în intimitate, acestea sunt semne că începe să se dezvolte semnificativ și să te afecteze negativ.

Cel mai bun mod de a diminua sau alunga gelozia retroactivă

Poți începe prin a conştientiza că gelozia îţi face rău, apoi este indicat să cauţi ajutorul unui psihoterapeut, astfel încât să poţi gestiona și scăpa de ea. Una dintre tehnicile utile este să-ţi aminteşti să verifici faptele situației.

Vezi şi: Top 3 zodii de bărbaţi geloşi. Nativul Taur e de nestăpânit

Ai un partener care te iubește, te susţine alege în mod activ să-ţi fie alături zilnic? Te prețuiește și face din tine și relația ta o prioritate? Dacă da, acesta este un indicator cheie că aveţi o relație sănătoasă și ar trebui continuată. Chiar dacă poate dispărea de la sine, gelozia retroactivă va persista și va dura mai mult dacă nu ceri şi sfatul unui psihoterapeut.

FOTO: Pixabay



Recente

cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg