Jobul poate distruge o relație? Aşa nu rişti să-ţi neglijezi partenerul!
Lipsa unui echilibrul între serviciu şi viaţa personală poate afecta negativ sau nu un cuplu? Vezi ce impact poate avea asupra relaţiei cu partenerul prelungirea timpului petrecut la locul de muncă!
Într-o relaţie în care un partener are o slujbă care necesită mai multă atenţie sau timp este obișnuit ca dragostea să ajungă în plan secundar. Orele suplimentare pot să conducă la tensiune și stres, după cum atrage atenţia neuropsihologul american Sanam Hafeez, citat de Purewow.com, care spune că nu trebuie să fie neapărat un factor de încetare a existenţei unui cuplu.
Nu este obligatoriu ca jobul solicitant să ucidă relaţia
Un studiu apărut în publicaţia „Human Relations‟ a prezentat o ipoteză potrivit căreia munca prelungită are consecințe negative asupra relațiilor de cuplu. Cercetarea sugerează că atunci când o persoană alege un job care necesită implicare şi mai multe timp, este conștientă de compromisul pe care îl face.
Odată ce este conştientizat acest compromis, sunt şanse mai mari să acorde prioritate petrecerii unui timp de calitate în doi. „Impactul depinde de cuplu‟, a indicat neuropsihologul Hafeez care a adăugat: „Multe cupluri aflate în primii ani ai unei relații înțeleg că trebuie să se grăbească și că, în timp ce o relație este o parte importantă a vieții, cariera și obiectivele de viață o completează.‟.
Lăsaţi puţin timp liber doar pentru voi
Sentimentul de vinovăţie poate săpa o relaţie de cuplu frumoasă, dacă aveţi programe imposibil de coordonat, care lasă puţin timp pentru romantism. Există, totuşi, o modalitate de a face lucrurile să funcționeze. „Comunicarea este cheia. Dacă eşti nevoit să muncești mai mult nu este o amenințare pentru relația în sine, dar este stresant și necesită onestitate și transparență cu privire la modul în care acest stres se manifestă în fiecare dintre voi‟, a indicat Hafeez.
Dacă unul dintre voi se simte copleșit, nu trebuie ca partenerul să perceapă aceasta ca pe un atac personal. Acceptaţi că stresul creat de o listă nesfârșită de lucruri de făcut duce la nervozitate sau mânie, dar aceste reacții trebuie delimitate de relaţia voastră.
Pune limite jobului
Ideal ar fi ca, odată ajunşi acasă sau terminat programul de lucru, să lăsaţi deoparte toate grijile legate de serviciu şi să vă concentraţi strict pe cei dragi, pe partener. Uitaţi amândoi de emailuri sau mesaje pe alte căi şi daţi prioritate partenerului. Priviţi-vă în ochi când vorbiţi, chiar dacă discutaţi despre ce să gătiţi, ce mai trebuie cumpărat în casă sau despre copii! Îmbrăţişaţi-vă măcar două minute şi spuneţi-vă complimente sau un „Te iubesc!‟ şoptit! Nu este foarte complicat să faceţi aceste gesturi care vă reconectează unul cu altul.
Te-ar mai putea interesa: Top 10 profesii care te predispun la divorţ. A ta e pe listă?
Vorbiţi despre visele pe care vreţi să le împliniţi împreună
Un alt mod de a suda cuplul în ciuda unui job solicitant este să vorbiți adesea unul cu celălalt despre obiectivele, visele voastre. Ajută conversațiile frecvente despre cum beneficiază relația voastră de pe urma succesului financiar sau a muncii voastre. Nu încetaţi să vorbiţi despre ceea ce v-aţi mai dori să faceţi, despre eventuale călătorii sau ceea ce v-ar putea îmbunătăţi viaţa.
Vezi şi: Cum menținem pasiunea vie în relația de cuplu, potrivit specialiștilor
Micile atenţii sau surprize întreţin pasiunea
Chiar dacă ai mult de lucru, ore suplimentare sau un program opus cu al partenerului, puteţi face foarte multe pentru susţinerea relaţiei. Poţi să-i laşi mesaje de dragoste, flori, ceva ce-i place să mănânce sau mici cadouri surpriză. Toate acestea îi vor arăta că nu este neglijat şi vor atenua stresul de a petrece prea puţin timp împreună.
FOTO: Shutterstock