Viaţa intimă după sarcină, la fel de pasională
Ai născut de curând şi ţii la piept cea mai frumoasă făptură din viaţa ta. Urmează o perioadă încărcată emoţional, cu reprize scurte de somn şi cu stări de tristeţe inexplicabile, aşa că s-ar putea ca mintea să nu-ţi stea la reînceperea activităţii sexuale. Pe măsură ce lucrurile încep să se aşeze, trebuie să redescoperi şi vechile plăceri uitate prin sertarele maternităţii.
Din punct de vedere medical,reînceperea vieţii sexuale după naştere nu este recomandată mai devreme de şase săptămâni. Literatura de specialitate este cumva împărţită între această idee care se respectă de ceva vreme în lumea medicală şi un nou curent care susţine că o femeie poate să-şi recupereze libidoul şi dorinţa sexuală în două-trei săptămâni,fără contraindicaţii. Eu cred că este preferabil ca reluarea vieţii sexuale în cuplu,după ce ai adus pe lume un copil,să aibă loc după cele şase saptămâni şi,mai ales,atunci când ambii parteneri sunt pregătiţi.
Aşteptarea favorizează geloziile
Este normal ca partenerul tău să-şi dorească să facă din nou dragoste cu tine imediat ce ai ajuns acasă de la spital. Dar trebuie să aştepte să te refaci,mai ales că treci printr-o perioadă cu schimbări hormonale,cu o eventuală depresie post-partum,cu posibile răni sau traumatisme moderate în urma naşterii. Lucrurile sunt cu atât mai complicate atunci când eşti abia cusută,după o operaţie de cezariană.
De aceea,soţul trebuie să te ajute să-ţi revii. Nu spun că aşteptarea este lucrul pe care şi-l doreşte un bărbat,dar tu ai acum mai multă nevoie de iubirea,de atenţia şi de susţinerea lui decât de un orgasm.
Ghid de instructaj pentru bărbaţi
Ţinând cont de toate emoţiile şi senzaţiile diferite la care se adaptează fizicul şi psihicul mamei,este foarte posibil ca pe lista de priorităţi sexul să „troneze“ impunător fix la sfârşitul ei. S-ar putea ca hormonii,oboseala,adaptarea la noul rol,pregătitul băiţei şi schimbatul scutecelor să-şi spună cuvântul în dormitor.
De aceea,ca soţ,fii înţelegător,aşteaptă momentul potrivit şi ajută-ţi partenera cât de mult poţi. Dacă ai câteva ore bune şi liniştite,cred că va aprecia mai mult un masaj decât o noapte de dragoste. Fii înţelept,fii cald şi fii alături de ea făcând-o să te simtă cât mai aproape. Cu timpul,pe măsură ce programul ei se va mai descărca şi ea se va adapta la situaţie,cu siguranţă susţinerea ta va fi răsplătită şi pe plan sexual.
A trecut un timp,dar tot doare!
Chiar dacă timpul a trecut ca vântul şi ca gândul,iar copilul vostru este un îngeraş care doarme peste noapte şi nu vă epuizează,să nu vă imaginaţi că la şase săptămâni şi o secundă puteţi reîncepe nopţile pasionale intense. Mi-e greu să-mi închipui că vă veţi gândi la asta,dar chiar şi dacă aţi face-o,trebuie să luaţi lucrurile pas cu pas. Partenerul tău trebuie să fie atent,grijuliu şi să urmărească dacă te lubrifiezi natural. În cazul în care nu poţi să ajungi la un nivel care să permită penetrarea,încearcă un lubrifiant pe bază de apă.
Alăptatul şi plăcerea pot face casă bună
Ai reînceput să te simţi în largul tău cu partenerul şi uşor-uşor viaţa sexuală reintră pe făgaşul normal. Cu toate acestea,eşti foarte stresată de faptul că din sâni îţi curge lapte. Acesta este un lucru obişnuit pe toată perioada în care vei alăpta. Nu are rost să te simţi prost din această cauză. Vorbeşte deschis cu partenerul tău. Dacă nu are nicio problemă cu faptul că ai sânii plini de lapte,ba mai mult este încântat de numărul câştigat de tine la sutien,atunci e perfect. Dacă este mai sensibil şi nu e atât de fericit ca bebeluşul tău când se trezeşte „alăptat“ din greşeală,atunci poţi ca,înainte de-a face dragoste,să-i dai celui mic să mănânce astfel încât cantitatea de lapte să fie diminuată cât mai mult.
Când lucrurile se complică...
Dacă nu-ţi mai regăseşti deloc apetitul sexual,atunci este posibil să ai nevoie de ajutor de specialitate. Un psiholog specializat în terapie de cuplu îţi poate fi de real folos pentru a depăşi obstacolele mentale care te ţin pe loc.