Dacă de obicei cumperi eclere de la cofetărie, n-ar fi rău să încerci măcar o dată să le prepari în propria bucătărie, din ingrediente simple. Ai ocazia să-ţi dozezi ingredientele după cum doreşti şi toţi ai casei vor mânca eclere pe săturate.

Ingrediente

Pentru aluat:


250 ml apă

100 g unt 82% grăsime

150 g făină

4 ouă

1 vârf cuţit sare

Pentru cremă:

500 ml lapte

3 ouă

60 g făină

100 g zahăr

1 linguriţă esenţă vanilie sau seminţele de la o păstaie de vanilie

Pentru decor:

200 g ciocolată de menaj

1 lingură zahăr brun

Mod de preparare

Pentru aluat, pune pe foc, într-o crăticioară, untul tăiat cubuleţe, apa şi sarea. Când începe să fiarbă, adaugă făina şi amestecă rapid. Opreşte focul când aluatul se desprinde de pe margini. În aluatul răcit, adaugă ouăle pe rând, amestecând după fiecare. Consistenţa aluatului trebuie să fie cremoasă, dar să nu cadă de pe paletele mixerului sau de pe lingură.

Cu ajutorul unui poş, formează ecleruri de aproximativ 10 cm pe o tavă în care ai aşternut hârtie de copt. Coace eclerurile la 210 °C, 20 de minute, apoi încă 10 minute la 180 °C.  

Pentru cremă, bate ouăle cu zahărul, apoi încorporează făina. Toarnă laptele într-o crăticioară, esenţa de vanilie şi lasă-l să dea într-un clocot. Când laptele e fierbinte, adaugă amestecul de ouă şi mixează rapid ca să nu se formeze cocoloaşe. Consistenţa obţinută trebuie să fie asemănătoare cu cea a unei budinci. Taie eclerurile în două părţi egale şi umple-le cu crema de vanilie. Le poţi decora cu ciocolată topită şi cu zahăr brun.

FOTO: Shutterstock