Harpia este printre cele mai mari păsări de pradă din lume. De altfel, i se spune vulturul harpia. Numele său este unul legendar, inspirat din mitologia greacă: harpiile erau femei cu trupuri de păsări de pradă. Nu doar numele, ci şi penajul este impunător. Acvila sud-americană are un penaj gri închis spre argintiu, iar penele de pe creasta capului o fac să arate ca un indian din tribul Comanş, căci se deschid ca un evantai atunci când pasărea se simte ameninţată. O parte din penele mai mici ale capului creează un fel de disc ce detectează unde ale sunetului, astfel că harpia aude şi cel mai mic fâşâit de frunze de la zeci de metri distanţă.

Până unde ajung dimensiunile uriaşe

Ca şi în cazul altor păsări de pradă, femelele harpia sunt mai mari şi mai grele decât masculii. Înălţimea lor este între 89 centimetri şi 1,05 metri. Iar atunci când îşi deschid aripile, acestea ajung până la doi metri în lăţime! Cât despre greutate, harpiile sunt destul de "slăbuţe" pentru aşa o înălţime: femelele cântăresc până la 9 kg, iar masculii până la 5,4 kg.

Ca şi alte surate acvile, harpia iubeşte să stea cocoţată pe crengile cele mai înalte ale copacilor, de unde poate detecta cu uşurinţă ce va include meniul următoarei mese. Pentru acest lucru, are nevoie de picioare puternice, care să-i susţină dimensiunile. Iar acestea sunt la fel de groase ca încheieturile mâinilor unui copil, dar au forţa unui boxer. Ghearele, puternice, groase şi ascuţite, au un cioc în spate de 13 cm lungime, mai mare chiar decât al unui urs grizzly.

Nu o fi harpia cea mai mare pasăre de pradă din lume - acest titlu îi revine condorului andin - dar este considerată cea mai grea şi mai puternică. Şi având în vedere toate caracteristicile ei, harpia nu se sfieşte să vâneze cam to ce are poftă să mănânce, de la maimuţe şi porci mistreţi la iguane şi căprioare. Poate ridica în aer orice animal până în 50 kg! Şi pentru o masă bună, poate aştepta, nemişcată, în vârful unui copac, o zi întreagă, adică 24 de ore.