Cum numai 25% dintre români s-au vaccinat şi vaccinarea a avut loc în primăvară, apar o serie de nelămuriri cu privire la protecţia în faţa bolii. „În România, 3 din 100 de persoane mor, restul se vindecă. Boala e extrem de periculoasă, dar unii vor să creadă că vor fi în segmentul de 97%.  80% din cei din spitale sunt nevaccinaţi. Dacă 1 din 3 oameni care este expus face o formă cronică şi rămâne cu sechele, atunci am un motiv mai important să mă vaccinez decât că mă tem de moarte‟, avertizează medicul Octavian Jurma din Timişoara. El a oferit un plan de acţiune util îndeosebi pentru cei care au copii cu vârste sub 12 ani, care nu pot fi vaccinaţi, şi o previziune cu privire la evoluţia bolii COVID-19 în următoarea perioadă.

Cum le putem asigura un mediu sigur copiilor, mai ales celor care nu pot fi vaccinaţi?

Copiii fac parte din cei nevaccinaţi. La ei, eu, ca părinte, şi şcoala trebuie să fim foarte atenţi să asigurăm un perimetru de siguranţă. Copiii nu interacţionează fără părinţi. În parcuri, putem să discutăm cu celelalte mămici şi să facem noi un mic triaj epidemiologic. E important s-o facem, pentru că nu vrei să te trezeşti cu copilul în spital. Eu nu vreau să-mi imaginez ce e în sufletul unui părinte care-şi vede copilul intubat. Pentru asta merită orice. Poate să mă considere lumea cum vrea. Le dau voie şi copiilor mei să dea vina pe mine că nu-i las. Eu trebuie să fiu exagerat pentru că trebuie să-i livrez sănătoşi la 18 ani când îşi iau viaţa în mâinile lor, nu cu sechele, pentru că am ascultat ştiri false sau mi-a fost ruşine să întreb pe omul cu care copilul meu se joacă dacă e vaccinat. E o situaţie în care devine acceptabil social să întrebăm şi să spunem dacă suntem vaccinaţi.

Masca devine importantă în colectivităţi, chiar şi afară. Vor fi incidenţe mari, deci e posibil să se impună purtarea măştii şi în exterior. La şcoală, copiii vor purta masca. Recomandarea este să-i trimiteţi cu o mască de bună calitate, chirurgicală. Copiii se obişnuiesc uşor. La educaţie fizică va fi o problemă, pentru că nu este obligatorie purtarea măştii şi acolo se produc mai mulţi aerosoli decât în mod normal. La 1 la mie, dacă nu se poartă masca, ar trebui probabil să se facă de acasă.

Citeşte şi: „Moda vaccinării”. Cum s-au îmbrăcat starurile când s-au imunizat anti-COVID

Insistăm foarte mult să revenim la normal. Trebuie să revenim la un alt tip de normalitate care ţine cont de pandemie, pentru că e normal să ţii cont de circumstanţele în care te afli. Mesajul care vine pe filiera publică este că pandemia nu este un motiv de îngrijorare şi dacă îl ascultam ne înşelăm.

Cum credeţi că va evolua boala?