Interviu. Medicul Octavian Jurma: „Valul 4 va trece nestânjenit prin populaţie şi va crea un vârf mai urât‟
Pe nesimţite, avansăm în valul 4 al pandemiei de coronavirus şi depinde din ce în ce mai mult de noi să ne impunem propriile reguli pentru a fi în siguranţă şi a nu risca să facem o formă gravă de boală. Medicul şi cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că pragul de 6 la mie va fi atins mai rapid decât calculează autorităţile şi recomandă câteva măsuri simple pe care le putem lua pentru a ne proteja.
Cum numai 25% dintre români s-au vaccinat şi vaccinarea a avut loc în primăvară, apar o serie de nelămuriri cu privire la protecţia în faţa bolii. „În România, 3 din 100 de persoane mor, restul se vindecă. Boala e extrem de periculoasă, dar unii vor să creadă că vor fi în segmentul de 97%. 80% din cei din spitale sunt nevaccinaţi. Dacă 1 din 3 oameni care este expus face o formă cronică şi rămâne cu sechele, atunci am un motiv mai important să mă vaccinez decât că mă tem de moarte‟, avertizează medicul Octavian Jurma din Timişoara. El a oferit un plan de acţiune util îndeosebi pentru cei care au copii cu vârste sub 12 ani, care nu pot fi vaccinaţi, şi o previziune cu privire la evoluţia bolii COVID-19 în următoarea perioadă.
Cum le putem asigura un mediu sigur copiilor, mai ales celor care nu pot fi vaccinaţi?
Copiii fac parte din cei nevaccinaţi. La ei, eu, ca părinte, şi şcoala trebuie să fim foarte atenţi să asigurăm un perimetru de siguranţă. Copiii nu interacţionează fără părinţi. În parcuri, putem să discutăm cu celelalte mămici şi să facem noi un mic triaj epidemiologic. E important s-o facem, pentru că nu vrei să te trezeşti cu copilul în spital. Eu nu vreau să-mi imaginez ce e în sufletul unui părinte care-şi vede copilul intubat. Pentru asta merită orice. Poate să mă considere lumea cum vrea. Le dau voie şi copiilor mei să dea vina pe mine că nu-i las. Eu trebuie să fiu exagerat pentru că trebuie să-i livrez sănătoşi la 18 ani când îşi iau viaţa în mâinile lor, nu cu sechele, pentru că am ascultat ştiri false sau mi-a fost ruşine să întreb pe omul cu care copilul meu se joacă dacă e vaccinat. E o situaţie în care devine acceptabil social să întrebăm şi să spunem dacă suntem vaccinaţi.
Masca devine importantă în colectivităţi, chiar şi afară. Vor fi incidenţe mari, deci e posibil să se impună purtarea măştii şi în exterior. La şcoală, copiii vor purta masca. Recomandarea este să-i trimiteţi cu o mască de bună calitate, chirurgicală. Copiii se obişnuiesc uşor. La educaţie fizică va fi o problemă, pentru că nu este obligatorie purtarea măştii şi acolo se produc mai mulţi aerosoli decât în mod normal. La 1 la mie, dacă nu se poartă masca, ar trebui probabil să se facă de acasă.
Citeşte şi: „Moda vaccinării”. Cum s-au îmbrăcat starurile când s-au imunizat anti-COVID
Insistăm foarte mult să revenim la normal. Trebuie să revenim la un alt tip de normalitate care ţine cont de pandemie, pentru că e normal să ţii cont de circumstanţele în care te afli. Mesajul care vine pe filiera publică este că pandemia nu este un motiv de îngrijorare şi dacă îl ascultam ne înşelăm.
Cum credeţi că va evolua boala?
Pentru copii, acum tulpina Delta este mai periculoasă pentru că este mai infecţioasă. Tinerii s-au luptat mai bine până acum cu boala, pentru că sistemul lor imunitar este tânăr, a identificat intrusul mai repede decât la vârstnici. Evoluţia inevitabilă a pandemiei este ca următoarele tulpini, derivate din Delta, să fie şi mai infecţioase pentru segmentul tinerilor.
Nu putem să coexistăm în mod paşnic cu boala. Istoria arată ca bolile grave ne-au ucis vârstnicii vulnerabili şi au stat de strajă să ne atace copiii. N-am scăpat în mod natural de variolă şi de poliomielită, ci numai prin vaccinare, deci tulpina Delta este în această categorie. Acum, infecţiozitatea virusului s-a dublat.
Citeşte şi: Diferenţele tulpinii Delta faţă de virusul iniţial şi „mesajul‟ ei pentru omenire
Vestea bună este că ştim deja că valul 4 nu este o perioadă infinită în care să fim atenţi. Poate să dureze 2-3 luni, maximum 4, dar se va încheia. Valul 4 va trece nestânjenit prin populaţie. Până când îşi vor da seama autorităţile, va fi prea târziu să se ia măsuri, deci se va crea un vârf mai urât, dar se va termina mai repede. În perioada asta intra din păcate şcolile. Aşa cum arată prognoza, la începutul lunii octombrie, vor fi multe judeţe cu incidenţă de 6 la mie, inclusiv Bucureştiul, Timişoara, Clujul, marile centre urbane, economice, univesitare pe care ar fi trebuit să le păzim.
FOTO: Shutterstock, Facebook/Octavian P Jurma