3 metode care ajută imunitatea să facă față infecțiilor

O cauză care poate duce la creșterea episoadelor virale este imunitatea slabă sau insuficient antrenată. Experiența acumulată anterior de organism, urmare a contactului cu agenți patogeni, este esențială pentru capacitatea organismului de a se apăra.

image

Există metode care ajută imunitatea să facă față mai ușor infecțiilor, acestea fiind utile și pentru prevenție, dar și pentru tratarea episoadelor acute ale infecțiilor.

Folosește preparate cu echinaceea

Infecțiile virale sunt mai frecvente în sezonul rece, dar pot să apară oricând în cursul anului, inclusiv vara, mai ales dacă există condiții pentru transmiterea virusurilor (spații închise care sunt ventilate artificial, locuri aglomerate, ignorarea regulilor de igienă). Există soluții care pot contribui la sporirea rezistenței organismului și la o reactivitate crescută a sistemului imunitar, care să reducă simptomele asociate infecțiilor și să grăbească vindecarea.

Una dintre acestea, care și-a dovedit din plin eficiența și care a fost confirmată și prin studii clinice, este echinaceea. Originară de pe continentul american, echinaceea a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea sa dovedită de a trata infecțiile respiratorii prin ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea în gât, tusea și febra, și scurtarea duratei afecțiunilor virale. În plus, echinaceea oferă sprijin sistemului imunitar confruntat cu infecții virale și nu numai.

Echinaceea este utilizată ca atare sub formă de ceai și tincturi. S-a demonstrat însă că eficiența ei este potențată prin asociere cu zinc, chinină, uleiuri esentiale și alte substanțe rezultând BiSeptol. De asemenea, stimulează imunitatea, cu puternic efect antiviral, antiinflamator, analgezic și antibacterian.

Asigură-ți un aport bun de probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii conținute în alimentele fermentate în mod natural (iaurt, kefir, lapte bătut și murături preparate în saramură, măsline sărate, ciocolată neagră și altele). Pot fi cultivate și în laborator ca preparate farmaceutice. Aceste microorganisme există în componența florei intestinale, în tubul digestiv, având roluri importante în digestie, sinteza unor vitamine și imunitate. Probioticele sunt importante pentru imunitatea generală a organismului.

Prezența unei flore intestinale bogate și sănătoase este considerată a fi un aliat pentru o imunitate activă, dar este un factor care contează și în prevenirea recurenței infecțiilor, în general, și a celor respiratorii, provocate de virusuri, în special. Totodată, flora intestinală are capacitatea de a diminua simptomatologia afecțiunilor digestive, inclusiv a celor de natură infecțioasă.

Respectă regulile de bază ale vieții sănătoase

O viață sănătoasă înseamnă alimentație sănătoasă și un comportament echilibrat. Acest din urmă aspect are două elemente pe care medicii le consideră esențiale și care au ca efect activarea naturală a imunității, respectiv somnul și mișcarea.

Respectarea orelor de somn necesare este un veritabil boost natural pentru sistemul imunitar, dat fiind faptul că acesta este momentul în care sunt secretate celulele albe, cele răspunzătoare de sănătatea organică.

Mișcarea în aer liber este la rândul ei una dintre cele mai simple, dar și cele mai necesare metode care activează imunitatea. Mobilizarea musculară stimulează circulația sângelui, iar acest fapt activează sistemul limfatic care pune în circulație celulele albe și preia „deșeurile” rezultate din neutralizarea agenților patogeni, dar și cele provenite de la diferiți factori cu potențial toxic (mediul poluat, de exemplu).

Imunitatea este un sistem complex care protejează organismul de efectele agenților patogeni, dar capacitatea de reacție depinde în foarte mare măsură de comportamentul zilnic și de stilul de viață.

Sursa foto: Shutterstock.com



Recente