3 terapii alternative care funcţionează. Află ce şi cum vindecă!

1 shutterstock 148466006 jpg jpeg

Când doctorul îţi pune un diagnostic greu, terminal, când treci printr-o stare traumatizantă sau dacă cineva apropiat suferă de o depresie în care se adânceşte tot mai mult, ai nevoie de o vindecare a sufletului, a minţii în primul rând. Căci, atunci când mintea este setată pe calea cea bună, trupul nu poate decât să o urmeze. De la această idee au apărut terapiile alternative şi cele complementare.

Unul dintre principiile de bază ale medicinii antice orientale este că orice boală apare ca urmare a unui dezechilibru în organism. Deci, pentru a vindeca o maladie trebuie echilibrat întregul corp.

În plus, cum creierul este considerat centrul emoţional şi spiritual al omului, starea de bine este afectată nu doar de condiţia fizică, ci şi de cea mentală. De aici, s-au dezvoltat o multitudine de terapii medicale alternative, de la acupunctură şi hipnoză, la terapia prin dans sau prin râs. După decenii de cercetări ştiinţifice, o parte din aceste terapii au ajuns să fie recunoscute de medicina clasică modernă, iar tot mai mulţi medici recomandă pacienţilor lor, în paralel cu tratamentul medical, soluţii terapeutice complementare.

1. Acupunctura, un analgezic chinezesc

O veche poveste chinezească spune că nişte soldaţi bolnavi s-au vindecat miraculos după ce au fost răniţi de săgeţi sau torturaţi cu ace ascuţite. În urma acestei observaţii ar fi luat naştere acupunctura, una dintre cele mai vechi practici ale medicinii tradiţionale din China. Conform teoriei acestei medicini, viaţa şi sănătatea sunt menţinute de energia Qi, iar orice perturbare a acesteia duce la boală. Acupunctura are rolul de a debloca şi de a regla fluxul Qi, restabilind echilibrul energetic. Mai mult, Qi circulă prin corp de-a lungul a 24 de meridiane. Pe fiecare meridian se găsesc puncte-cheie, 787 în total, iar acupunctura tratează pacientul prin inserarea unor ace subţiri în unele din aceste puncte, alese în funcţie de afecţiunea tratată.

Acupunctura este indicată pentru tot felul de afecţiuni, cum ar fi durerile musculo-osteo-articulare, hernia de disc incipientă, tulburările digestive, infertilitatea, migrenele şi tulburările sistemului nervos. Este demonstrat că acupunctura are şi efecte analgezice, eliberând în sistemul nervos central endorfine (hormoni cu efect analgezic). Astfel, în China, dar şi în Occident, se practică analgezia acupuncturală, în tratamentele din obstetrică şi din stomatologie, înlocuind clasica anestezie.

2. Hipnoza şi puterea imaginaţiei

Contrar unor credinţe populare, fenomenul de hipnoză nu are nimic de-a face cu supranaturalul, ci exploatează capacitatea minţii de a se concentra şi de a se lăsa absorbită de un scenariu. Astfel, hipnoterapia sau terapia prin hipnoză este utilizată pentru a trata stresul, fobiile, adicţiile, insomnia, problemele de comportament, dar şi pentru controlul durerilor – unii stomatologi se folosesc de hipnoză pentru a-şi „vindeca“ pacienţii de frica de dentist. Hipnoterapia ajută şi în tratamentul tulburărilor digestive, al unor afecţiuni dermatologice, şi gastrointestinale, precum şi în atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

3. Cine râde mai mult este mai sănătos

Tot mai multe spitale din lume apelează la clovni care poartă halat de medic. Aceştia  vin prin saloane şi săli de operaţie ca să-i facă pe pacienţi să râdă. Şi asta pentru faptul, cunoscut încă din bătrâni, că râsul e sănătos. El induce o mişcare completă, relaxată a diafragmei, care antrenează plămânii, creşte nivelul de oxigen din sânge şi tonifică uşor întregul sistem cardiovascular. În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că un râs de cel puţin trei minute poate atenua o serie de simptome sau chiar vindeca unele boli. Beneficiile terapeutice ale râsului se datorează, în bună parte, creşterii secreţiei de endorfine – nu degeaba acestea se numesc şi hormonii fericirii, pentru că ajută la diminuarea senzaţiei de durere şi facilitează sentimentele asociate cu recompensa.

Dintre toate terapiile complementare, râsul este cel mai la îndemâna oricui. Nu necesită nici măcar o glumă bună, căci s-a demonstrat că nu cauza râsului, ci râsul în sine ajută la ameliorarea durerii, la eliminarea stresului, la menţinerea stării generale de sănătate şi la ajutarea corpului să reacţioneze pozitiv la tratamente medicale.