7 remedii naturale pentru arsuri solare
După atâtea luni de izolare şi de vreme rece, a ieşit, în sfârşit, soarele! Vara s-a instalat timid, dar oamenii au început, deja, să aglomereze staţiunile de la munte şi de la mare. Nerăbdători să se bucure de vară, mulţi uită că prea mult soare, strică! Creme protectoare, o pălărie cu boruri largi şi o umbrelă solară te vor proteja de arsuri, dar dacă totuşi ai ajuns să ai pielea roşie, aloea, pătlaginul sau gălbenelele sunt soluţia!
Femeile, dar şi bărbaţii, au nevoie de soare! Un studiu al cercetătorilor din Suedia arată că lipsa soarelui poate provoca un deces timpuriu, datorita bolilor cauzate de lipsa vitaminei D. Însă prea mult soare strică! Expunerea pe termen scurt, dimineaţa şi seara, la radiaţiile ultraviolete UVA şi UVB stimulează producţia de melanină, dar prea multe ultraviolete pot provoca arsuri şi chiar cancer de piele. De la iaurt, miere şi castraveţi la plante, natura oferă leacuri care hidratează pielea şi alină usturimea cauzată de soare.
1. Gel de aloe vera
Proprietăţile medicinale ale plantei aloe vera sunt cunoscute de mai bine de 4,000 de ani! Regina Cleopatra a Egiptului folosea sucul din frunzele plantei pentru înfrumuseţarea pielii, iar soldaţii lui Alexndru cel Mare îşi tratau rănile cu miraculoasa plantă.
Aloe vera are un efect răcoritor şi conţine peste 100 de vitamine, minerale şi substanţe benefice pielii. Planta are proprietăţi hidratante şi calmează inflamaţia. Se recomandă un gel bio, care se aplică de 4-5 ori pe zi, pe porţiunea afectată de arsuri.
2. Uleiurile de sunatoare, măsline şi lavandă
Uleiurile cosmetice, bogate în vitamina E, antioxidante şi antiinflamatoare ajută la regenerarea pielii şi ameliorează durerile cauzate de arsuri solare. O reţetă eficace este infuzia, timp de o zi, a unei grămăjoare de flori de sunătoare în ulei de măsline. Se poate aplica pe pielea arsă după duş sau îmbăiere. Esenţa de ulei de lavandă îşi face efectul mai bine dacă se diluează câteva picături într-un gel de aloe vera.
3. Tamponare cu ceai negru
Chinezii au fost primii care au descoperit că ceaiul negru calmează efectele arsurilor solare. Acidul tanic din ceaiurile negre, dar şi cele verzi, are calităţi astringente. Pentru efecte benefice mai mari, prepară un ceai negru sau verde din plante vrac, nu pliculeţe, şi aplică apoi comprese pe zonele cu arsuri.
4. Plantele antiinflamatoare
Gălbenelele, pelinul şi coada şoricelului au proprietăţi benefice pentru piele. Combat inflamaţia şi închid porii, grăbind astfel vindecarea arsurilor. Unguentele din aceste plante sunt recomandate, însă şi mai eficiente sunt ifuziile obţinute din gălbenele, pelin sau coada şoricelului. Infuziile se aplică reci, cu dischete demachiante, de 4-5 ori pe zi.
5. Tratamente cu miere
Încă din antichitate mierea era folosită în tratamente dermatologice, pentru vindecarea rănilor, a arsurilor sau împotriva mâncărimii pielii. Mierea nu numai că previne infecţia şi îndepărtează durerile provocate de arsuri, dar are şi efecte antibiotice. Se poate aplica direct pe piele, dar este mai benefic un amestec din miere şi oţet de mere. Se lasă pe piele 15-20 de minute, apoi se spală cu apă rece.
6. Apă de hamamelis
Hamamelis este un arbust originar din America de Nord şi Japonia, cunoscut şi sub numele de „alunul vrăjitoarelor“. Apa de hamamelis se obţine din florile, frunzele sau scoarţta copacului. Substanţele benefice ale plantei au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene şi antibacteriene.
Apa de hamamelis se poate aplica direct pe piele sau se poate combina cu miere (o linguriţă de hamamelis şi una de miere) şi un albuş de ou bătut. Un alt tratment se poate obţine din amestecul unei linguriţe de hahamelis cu una de ulei de măsline şi de glicerină. Medicii avertizează, însă, că hamamelisul, deşi nu este toxic, poate provoca alergii.
7. Remedii cu lactate
Poate cele la mai îndemână tratamente sunt cele cu lactate. Iaurtul şi laptele foarte reci calmează durerile provocate de arsuri şi accelerează vindecarea. Laptele se aplică sub formă de comprese, ideal cu un prosop mic din bumbac, bine răcit în prealabil la frigider sau la congelator. Iaurtul se lasă pe piele timp de 10-15 minute, iar apoi se spală cu apă rece.