Apariția și depistarea cancerului mamar

Sprijinul substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea proiectelor de cercetare în domeniu au contribuit la îmbunătățirea screening-ului și diagnosticului acestuia precum și la progrese semnificative în tratamentul acestei maladii.

Ratele de supraviețuire au crescut iar numărul deceselor a scăzut față de anii anteriori ca urmare a unui cumul de factori cum ar fi depistarea timpurie a cazurilor de cancer de sân, abordarea personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

Cancerul de sân apare în glandele mamare printr-o dezorganizare celulară tisulară cu origini nucleare. Motivul apariției și originea acestor modificări nu este cunoscută, spre deosebire de o serie de alte cancere care au o etimologie mai bine precizată. Ce se știe despre cancerul de sân în momentul de față este că apariția lui este favorizată de anumiți factori pe care femeile e bine să-i cunoască. Se pare că alăptarea, în principal alăptarea îndelungată este factorul protectiv cel mai important împotriva apariției tumorilor mamare invazive maligne iar alți factori care pot influența apariția acestui cancer sunt mai toți de origine hormonală.

Evoluția sânului ține de evoluția ciclului menstrual al femeii și arhitectura sânului este mult influențată ciclic lunar, la fel cum este influențată pe parcursul întregii vieți a femeii. Femeia trebuie să știe că posibilități de prevenire există. Așa cum arată de altfel și codul Europei contra cancerului, există două prevederi legate de prevenirea cancerului mamar, una fiind prevenirea primară prin alăptarea prelungită și a doua este participarea femeilor la programele de screening, de profilaxie secundară a cancerului de mamar. Informează-te!

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat!