Canicula te ţine trează? Uite 5 trucuri care te ajută să dormi mai bine în nopţile toride de vară

1 shutterstock 1116858956 jpg jpeg

Zilele caniculare sunt din nou printre noi, iar unul dintre efectele căldurii excesive asupra organismului este insomnia. Atunci când nu te odihneşti bine noaptea, ai de suferit şi în timpul zilei. Moleşeala, oboseala, lipsa concentraţiei, chiar şi stări de depresie şi de stres pot fi cauzate de somnul insuficient de peste noapte.

Dacă în timpul zilei te mai poţi răcori cu un ventilator sau cu aer condiţionat, noaptea acestea nu sunt recomandate de către specialişti, cu atât mai mult dacă aparatul de aer condiţionat este poziţionat deasupra patului. Pentru a-ţi asigura un somn liniştitor şi suficient poţi urma aceste trucuri, recomandate inclusiv de medici.

1. Răcoreşte-ţi dormitorul

Conform studiilor, pentru a dormi bine, temperatura din dormitor nu trebuie să depăşească 26 °C. La valori mai mari, ritmul nostru biologicse schimbă, apar dificultăţi de relaxare şi neputinţa de a adormi. Este, deci, important să avem răcoare în cameră atunci când vine ora somnului.

Aparatul de aer condiţionat ar rezolva problema dar, în cazul în care nu îl ai, poţi decurge la următorul truc: ia un bol sau o cratiţă, umplele cu cuburi mari de gheaţă şi aşează-le în faţa unui ventilator pornit. Astfel, aerul ventilat din încăpere se va răci. De asemenea, este recomandat ca pe timpul zilei să ţii draperiile sau jaluzelele trase peste geamuri, pentru a bloca încălzirea excesiză a camerei. Geamurile trebuie păstrate, şi ele, închise. Aerisirea încăperii este recomandată în primele ore ale dimineţii.

2. Nu dormi dezbrăcată

Chiar dacă este atât de cald încât ai vrea să-ţi dai şi pielea jos de pe tine, nu este recomandat să dormi dezbrăcată. Motivul este că, peste noapte, în special către dimineaţă, temperatura corpului începe să scadă şi te poţi trezi cu frisoane şi dureri musculare sau în zona spatelui. Este indicat să porţi o pijama subţire, din bumbac.

Trebuie să acorzi atenţie nu doar lenjeriei tale, ci şi a patului. Oricât de răcoroase ţi s-ar părea, cearşafurile din satin sau mătase generează căldură şi te fac să transpiri mai mult, crescând disconfortul pe timpul nopţii. Lenjeria de pat din bumbac este cea mai potrivită pentru nopţile caniculare.

3. Închide aparatele electronice

Televizorul şi ecranele digitale (computer, laptop, tabletă) emit căldură atunci când sunt aprinse. Când le opreşti, nu doar că scapi de câteva grade în plus în cameră, dar vei avea şi o factură mai mică la electricitate. În plus, luminile şi dispozitivele digitale menţin creierul activ, ceea ce te împiedică să te relaxezi şi să adormi.

Chiar şi becurile incandescente generează căldură. Este, deci, recomandat să le înlocuieşti cu cele LED, fluorescente sau cu alte becuri care consumă mai puţin curent electric.

4. Aplică comprese călduţe

Ca să te răcoreşti şi să te relaxezi înainte de culcare, aplică comprese călduţe pe corp. Umezeşte un prosop mic, din bumbac, cu apă călduţă şi tamponează zonele sensibile la căldură: ceafa, faţa şi axilele. Acest lucru declanşează procesul numit vasoconstricţie, care a fost asociat cu reducerea temperaturii corporale.

5. Bea mai multă apă

În funcţie de vârstă, de activitatea fizică şi de temperatura mediului în care ne aflăm, trebuie să bem între 1,5 litri şi 2,5 litri de apă pe zi. În zilele caniculare cantitatea de lichide ar trebui să fie de minim 2 litri zilnic, chiar şi atunci când nu facem mişcare. Când este foarte cald, corpul transpiră mai mult şi se deshidratează indiferent dacă depui efort fizic sau nu. Atunci când eşti bine hidratată, vei adormi mai bine, iar setea nu te va trezi peste noapte.