Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit? Nutriționistul oferă răspunsul!

Uleiurile vegetale sunt produse de bază în bucătărie, fiind utilizate în mai multe rețete, inclusiv la gătire, prăjire și la pregătirea salatelor. Dar cu atât de multe tipuri de uleiuri pe piață, cum ne dăm seama care este cel mai sănătos? Un nutriționist oferă răspunsul. 

image

Extrase din semințe, fructe sau nuci, uleiurile vegetale pot fi de mai multe tipuri, precum: uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de avocado, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul din nucă de cocos, uleiul de arahide, uleiul de palmier și uleiul de porumb. Aceste produse sunt surse importante de grăsimi nesaturate și vitamine, care susțin sănătatea organismului, însă dintre toate acesta, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești doar două la gătirea și prăjirea preparatelor culinare. Care sunt ele? 

Citește și: Rolul grăsimilor în organism. De ce nu trebuie să le excluzi total 

Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pe care le poți folosi în bucătărie

Când vine vorba despre alegerea celui mai sănătos tip de ulei pentru gătire și prăjire, misiunea poate să pară uneori dificilă, iar asta și din cauză că anumiți nutrienți din unele uleiuri se pot pierde în timpul procesului de gătit, iar grăsimile pot dezvolta compuși nocivi pentru sănătate când sunt expuse la temperaturi ridicate. De exemplu, uleiul de in este bogat în acizi grași omega-3, dar are un punct de ardere scăzut și nu este indicat să îl folosești pentru gătit. Același lucru este valabil în cazul uleiului de soia și celui de rapiță.

În schimb, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești la gătit ulei de avocado și ulei de măsline. Cele două se pot utiliza la gătire, la prăjire și la pregătirea salatelor: „Ambele conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate foarte bune, astfel încât să scadă colesterolul rău (LDL) și să îl mărească pe cel bun (HDL)”, a spus specialistul pentru „USA Today”. „În plus, uleiul de avocado are un conținut generos de vitamina D și o mulțime de antioxidanți”. Când alegi tipul de ulei, nutriționistul îți recomandă să optezi pentru un ulei nerafinat, deoarece conține mai mulți nutrienți decât cel rafinat.

Citește și: Canabisul, remediu naturist? 5 situații în care este util uleiul de canabis

  • INFO: Potrivit „Healthline”, ambele uleiuri sunt benefice la scăderea tensiunii arteriale. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg