Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit? Nutriționistul oferă răspunsul!

Uleiurile vegetale sunt produse de bază în bucătărie, fiind utilizate în mai multe rețete, inclusiv la gătire, prăjire și la pregătirea salatelor. Dar cu atât de multe tipuri de uleiuri pe piață, cum ne dăm seama care este cel mai sănătos? Un nutriționist oferă răspunsul. 

image

Extrase din semințe, fructe sau nuci, uleiurile vegetale pot fi de mai multe tipuri, precum: uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de avocado, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul din nucă de cocos, uleiul de arahide, uleiul de palmier și uleiul de porumb. Aceste produse sunt surse importante de grăsimi nesaturate și vitamine, care susțin sănătatea organismului, însă dintre toate acesta, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești doar două la gătirea și prăjirea preparatelor culinare. Care sunt ele? 

Citește și: Rolul grăsimilor în organism. De ce nu trebuie să le excluzi total 

Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pe care le poți folosi în bucătărie

Când vine vorba despre alegerea celui mai sănătos tip de ulei pentru gătire și prăjire, misiunea poate să pară uneori dificilă, iar asta și din cauză că anumiți nutrienți din unele uleiuri se pot pierde în timpul procesului de gătit, iar grăsimile pot dezvolta compuși nocivi pentru sănătate când sunt expuse la temperaturi ridicate. De exemplu, uleiul de in este bogat în acizi grași omega-3, dar are un punct de ardere scăzut și nu este indicat să îl folosești pentru gătit. Același lucru este valabil în cazul uleiului de soia și celui de rapiță.

În schimb, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești la gătit ulei de avocado și ulei de măsline. Cele două se pot utiliza la gătire, la prăjire și la pregătirea salatelor: „Ambele conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate foarte bune, astfel încât să scadă colesterolul rău (LDL) și să îl mărească pe cel bun (HDL)”, a spus specialistul pentru „USA Today”. „În plus, uleiul de avocado are un conținut generos de vitamina D și o mulțime de antioxidanți”. Când alegi tipul de ulei, nutriționistul îți recomandă să optezi pentru un ulei nerafinat, deoarece conține mai mulți nutrienți decât cel rafinat.

Citește și: Canabisul, remediu naturist? 5 situații în care este util uleiul de canabis

  • INFO: Potrivit „Healthline”, ambele uleiuri sunt benefice la scăderea tensiunii arteriale. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg