Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit? Nutriționistul oferă răspunsul!

Uleiurile vegetale sunt produse de bază în bucătărie, fiind utilizate în mai multe rețete, inclusiv la gătire, prăjire și la pregătirea salatelor. Dar cu atât de multe tipuri de uleiuri pe piață, cum ne dăm seama care este cel mai sănătos? Un nutriționist oferă răspunsul. 

image

Extrase din semințe, fructe sau nuci, uleiurile vegetale pot fi de mai multe tipuri, precum: uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de avocado, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul din nucă de cocos, uleiul de arahide, uleiul de palmier și uleiul de porumb. Aceste produse sunt surse importante de grăsimi nesaturate și vitamine, care susțin sănătatea organismului, însă dintre toate acesta, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești doar două la gătirea și prăjirea preparatelor culinare. Care sunt ele? 

Citește și: Rolul grăsimilor în organism. De ce nu trebuie să le excluzi total 

Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pe care le poți folosi în bucătărie

Când vine vorba despre alegerea celui mai sănătos tip de ulei pentru gătire și prăjire, misiunea poate să pară uneori dificilă, iar asta și din cauză că anumiți nutrienți din unele uleiuri se pot pierde în timpul procesului de gătit, iar grăsimile pot dezvolta compuși nocivi pentru sănătate când sunt expuse la temperaturi ridicate. De exemplu, uleiul de in este bogat în acizi grași omega-3, dar are un punct de ardere scăzut și nu este indicat să îl folosești pentru gătit. Același lucru este valabil în cazul uleiului de soia și celui de rapiță.

În schimb, nutriționistul Abbey Sharp îți recomandă să folosești la gătit ulei de avocado și ulei de măsline. Cele două se pot utiliza la gătire, la prăjire și la pregătirea salatelor: „Ambele conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate foarte bune, astfel încât să scadă colesterolul rău (LDL) și să îl mărească pe cel bun (HDL)”, a spus specialistul pentru „USA Today”. „În plus, uleiul de avocado are un conținut generos de vitamina D și o mulțime de antioxidanți”. Când alegi tipul de ulei, nutriționistul îți recomandă să optezi pentru un ulei nerafinat, deoarece conține mai mulți nutrienți decât cel rafinat.

Citește și: Canabisul, remediu naturist? 5 situații în care este util uleiul de canabis

  • INFO: Potrivit „Healthline”, ambele uleiuri sunt benefice la scăderea tensiunii arteriale. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg