Canabisul, remediu naturist? 5 situaţii în care e util uleiul de canabis
Chiar dacă are o reputaţie proastă, cânepa sau canabisul, sub formă de ulei, are efecte benefice şi acţionează ca adjuvant în mai multe afecţiuni.
Cunoscut mai bine sub numele de canabidiol, unul dintre cei peste 100 de compuși chimici numiți canabinoizi care se găsesc în planta de Cannabis nu este psihoactiv. Din contră, are efectul de a reduce durerile reumatismale și a altor simptome greu de suportat, fără a afecta mintea şi fără a da reacţiile adverse ale medicamentelor.
Uleiul de canabis este obținut prin extragerea de canabidiol din planta de canabis și prin combinarea cu un ulei vegetal, adesea ulei de seminţe de cânepă sau ulei de cocos.
Previne bolile cardiovasculare şi menţine sănătatea inimii
Cu toate că mai sunt necesare studii suplimentare, uleiul de cânepă menţine sănătatea inimii prin reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției arterelor.
Cercetările legate de canabidiol cu arătat că acest compus este benefic pentru inimă și sistemul circulator. Normalizează tensiunea arterială corelată cu riscul mărit de a suferi de mai multe afecțiuni, inclusiv accident vascular cerebral sau atac de cord. Este benefic celor care suferă de hipertensiune arterială.
Un studiu la care au participat bărbați sănătoși care au fost tratați cu 600 mg de ulei de cânepă a demonstrat că tratamentul a redus tensiunea arterială în repaus în comparație cu un placebo. Cercetătorii au descoperit că remediul a redus rigiditatea arterială și a îmbunătățit fluxul de sânge prin arterele lor.
Scade intensitatea durerilor reumatismale
Uleiul de cânepă este eficient pentru ameliorarea durerilor asociate cu afecțiuni precum fibromialgia. Încă din anul 2900 î.Hr., acesta a fost folosit pentru a reducerea durerii. Recent, oamenii de știință au descoperit că anumite componente ale canabisului, inclusiv canabidiolul, sunt responsabile pentru acest efect. Explicaţia? Corpul uman are un sistem endocannabinoid implicat în reglarea somnului, apetitului și sistemului imunitar. Neurotransmițătorii se leagă de receptorii de canabinoizi din sistemul nervos. Studiile au arătat că acest compus, canabidiolul, ajută la reducerea durerii cronice, de cap, spate şi a inflamației prin interacționarea cu neurotransmițătorii.
Vezi şi: Droguri de mare risc pe care medicii le recomandau în trecut ca leacuri infailibile
Reduce intensitatea simptomelor tulburărilor de sănătate mintală
Anxietatea și alte tulburări de sănătate mintală pot avea un impact devastator asupra sănătății. Sunt tratate cu medicamente care pot da o serie de efecte secundare: somnolență, iritabilitate, insomnie, disfuncție sexuală, dureri de cap. În plus, dau dependenţă. În schimb, uleiul de cânepă s-a dovedit util în tratamentul acestor tulburări de sănătate mintală.
Potrivit unui studiu brazilian, o parte din 57 de bărbați au primit ulei de cânepă oral cu o oră şi jumătate înainte de a fi supuși unui test de vorbire în public. S-a observat că o doză de 300 mg de canabidiol a fost eficientă în reducerea anxietății în timpul testului. Uleiul a fost eficient şi în alungarea insomniei şi anxietăţii la copiii cu tulburare de stres posttraumatic.
Info
Unele persoane reuşesc să combată simptomele de depresie cu ajutorul uleiului de cânepă
Are proprietăți neuroprotectoare
Uleiul de canabis poate fi eficient şi în tratarea convulsiilor. Cercetătorii sunt de părere că această capacitate a canabidiolului de a acționa asupra sistemului endocannabinoid și a altor sisteme de semnalizare a creierului are efecte benefice asupra celor cu tulburări neurologice, ca epilepsia. Mai multe studii au arătat că tratamentul cu canabidiol îmbunătățeşte calitatea vieții și a somnului la bolnavii de Parkinson.
Atenuează simptomele date de cancer
Nu doar durerile, ci şi greața, apetitul redus sau vărsăturile se numără printre simptomele și efecte secundare legate de cancer pe care le poate ameliora tratamentul cu ulei de cânepă. Au existat constatări favorabile în urma unor studii care investighează efectele canabisului și canabinoizilor asupra greţii, durerii și inapetenţei corelate cu cancerul. Chiar dacă uleiul poate fi util pentru unele persoane cu cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ar trebui utilizat în mod regulat în gestionarea simptomelor acestei boli.