Ajutoare pentru un somn mai bun

1 76891 original jpg jpeg

O problemă pe care o confruntă multe persoane, insomnia poate fi determinată de lipsa calciului şi a magneziului din organism, precum şi de boli precum artrita, astmul sau indigestia. Iată ce plante şi alimente te pot ajuta să rezolvi tulburările de somn!

Lavanda

Numită şi levănţică, lavanda este una dintre cele mai populare şi apreciate plante datorită proprietăţiilor sale calmante, diureice, antiseptice şi cicatrizante. Uleiul esenţial de lavandă te ajută să adormi mai repede, conferă un somn liniştitor şi scade somnul rem - mişcările globului ocular în timpul somnului -. Planta calmează plânsul bebeluşilor, îi ajută să adoarmă şi reduce atât stresul mamei, cât şi pe cel al copilului. Aplică 2-3 picături de ulei în plame şi inhalează vaporii sau pulverizează esenţă pe pernă înainte de culcare.

Valeriana

Folosită de mii de ani ca remediu împotriva insomniei, valeriana înlătură dificultatea de a adormi, asigură un somn profund şi reduce trezirile nocturne. Se recomandă administrarea a 300-500 mg de extract standardizat de valeriană cu aproximativ o oră înainte de culcare. La început, se ia în doze mici, dar dacă este nevoie, cantitatea poate fi mărită. De asemenea, poate fi luată şi sub formă de tinctură. Dizolvă o linguriţă într-un pahar cu apă şi bea-o cu un sfert de oră înainte de culcare.

Migdalele

Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, migdalele conţin şi nutrienţi precum magneziu şi triptofan, un aminoacid care asigură un somn liniştit. Triptofanul produce melatonină şi serotonină. Prima dă o stare de somnolenţă, în timp ce a doua conferă bună-dispoziţie şi ţine depresiile la distanţă. În acelaşi timp, magneziul din compoziţia sa te va ajuta să ai un somn profund şi să te trezeşti bine dispusă.

Bananele

Elixir împotriva insomniei, bananele conţin potasiu care calmează durerea de picioare şi previn crampele care pot apărea în timpul nopţii. Totodată, au magneziu care relaxează nervii, asigurând o bună circulaţie a sângelui şi o digestie eficientă. Prepară un suc din aceste fructe, combinându-le cu lapte şi gheaţă, iar problemele cu somnul se vor ameliora.

Laptele şi mierea

Pentru un somn liniştitor, bea înainte de culcare o cană cu lapte cald, îndulcit cu miere. Laptele conţine triptofan, care creşte cantitatea de serotonină din organism. Acest hormon joacă rolul unui sedativ natural pentru creier, iar mierea îl ajută să se transmită mai rapid la organ. De asemenea, îndulcitorul natural mai contribuie şi la „hormonul bunăstării“, melatonina, care stabilizează nivelul de zahăr din sânge şi reface ţesuturile în timpul somnului.