Apple sau Android? Iată ce poate dezvălui telefonul pe care îl utilizezi despre personalitatea ta

1 shutterstock 1722465757 jpg jpeg

Lumea e împărţită în două, când vine vorba despre ce modele de telefoane preferăm. Unii merg pe produsele Apple, alţii preferă ceea ce oferă Android. Te-ai gândit vreodată că opţiunea cu privire la telefon sau la alt gadget necesar unei vieţi mai bune dezvăluie lucruri inedite despre felul nostru de a fi?

Cercetătorii au legat anumite trăsături de personalitate cu ceea ce alegem să utilizăm. Ai setat un fundal care îţi place mult, ai descărcat aplicaţii importante pentru tine şi ai personalizat setările telefonului inteligent. Chiar şi listele de melodii pot spune câte ceva despre noi, nu doar alegerea fundalului şi melodia de apel.

Înainte de a începe să îţi personalizezi telefonul, a trebuit să alegi dispozitivul în sine; decizia poate dezvălui aspecte importante ale personalităţii, sunt de părere experţii englezii de la Şcoala de Psihologie a Universităţii Lincoln şi a Universităţii Lancaster.

Alegerea smartphone-ului reprezintă una dintre setările de bază ale dispozitivului, iar de aici pleacă analiza comportamentlui utilizatorului, spune Heather Shaw, cercetător al studiului de doctorat prezentat la conferinţa anuală a British Psychological Society, secţiunea de psihologie socială.

În prima parte a studiului, s-au analizat percepţiile generale ale utilizatorilor de iPhone şi de Android, iar în a doua parte, s-a observat dacă aceste stereotipuri au rezistat.

Unii sunt mai extrovertiţi, alţii mai sinceri

În sondaj, 240 de participanţi la studiu au clasat utilizatorii Android ca fiind mai deschişi, mai plăcuti, mai umili şi mai sinceri, în timp ce pe proprietarii de iPhone i-au văzut ca fiind mai extrovertiţi.

Totuşi, un test de personalitate, la care au participat 530 de utilizatori iPhone şi Android, a scos la iveală că majoritatea acestor aşteptări nu reflectă realitatea. Mai mulţi utilizatori de Android s-au dovedit a fi sinceri şi umili în comparaţie cu utilizatorii de iPhone, aşa cum au ghicit voluntarii, dar celelalte presupuneri nu au fost corecte.

Cercetătorii au găsit şi alte diferenţe de personalitate între cei care utilizează produse Apple sau Android. Cei cu iPhone-uri au spus că deţinerea unui telefon cu statut înalt este foarte importantă. Nu acelaşi lucru au spus utilizatorii de Android. Însă posesorii de gadgeturi Android preferă să nu aibă acelaşi produs ca mulţi alţii.

Interesant este că, în studiu, femeile au fost de două ori mai susceptibile de a avea un iPhone faţă de un Android.

@shutterstock