Aşa previi indigestia de sărbători
Până la două cincimi dintre noi suferă de indigestie regulat şi în timpul Crăciunului. Chiar şi cei care sunt rar afectaţi de această problemă digestivă ar putea prezenta semne de reflux, arsuri, balonare sau gaze. Crăciunul este, în definitiv, perioada în care mâncăm mai mult decât de obicei, dar iată ce ar trebui să faci pentru a preveni indigestia.
Mănâncă cumpătat
Încearcă să nu exagerezi cu mâncarea tradiţională de Crăciun, pentru că ea este bogată în grăsimii, iar ficatul şi stomacul vor fi suprasolicitaţi. În plus, mestecă bine mâncarea înainte de a o înghiţi, evitând să mănânci repede (poate fi o cauză a balonării şi indigestiei).
Alege alimentele care au efect digestiv
Aici ne referim la alimentele bogate în fibre, legumele sunt cele care au cel mai mare conţinut. Pentru că mâncarea tradiţională de Crăciun este bogată în grăsimi, există riscul să te confrunţi cu indigestie, balonare, arderi şi reflux gastroesofagian. Pe lângă carne, ar trebui să mănânci şi legume. O salată alături de carne îmbunătăţeşte digestia, prevenind depozitarea grăsimilor!
Nu mânca la ore târzii
Este recomandat să luăm cina cu trei ore înainte de a ne băga în pat. În plus, statul pe canapea sau pe pat creşte cantitatea de acid gastric produs de stomac, ceea ce duce la apariţia indigestiei şi balonării.
Dormi pe partea stângă
Studiile au arătat că dormitul pe partea stângă este cea mai bună pentru prevenirea arderilor stomacale din timpul nopţii, în timp ce dormitul pe partea dreaptă poate agrava problema. Dacă nu dormi de obicei pe partea stângă, fă-o în perioada sărbătorilor pentru a preveni balonarea şi indigestia, mai ales în zilele în care ai exagerat cu mâncarea.
Practică sport
Sistemul digestiv are nevoie să fie activ şi nu contează ce practici, ci este vital să o faci. Antrenamentul fizic îndepărtează presiunea pusă pe stomac de balonare şi gaze. În plus, poate preveni sentimentul de anxietate, care este prezent de obicei când există probleme digestive. Alege exerciţiile uşoare, evitându-le pe cele intense – pot agrava problema. De asemenea, foarte eficientă este şi o plimbare după ce ai mâncat.
Mănâncă ananas
Unele alimente stimulează procesul de digestie. Cele mai eficiente sunt papaia şi ananasul, care conţin compuşi activi - papaină şi bromelaină – care cresc nivelul de enzime proteine necesare pentru digestie. Alege ca desert ananas sau papaia ori le poţi mânca înainte de felurile principale.