Aşa previi indigestia de sărbători

1 78955 original jpg jpeg

Până la două cincimi dintre noi suferă de indigestie regulat şi în timpul Crăciunului. Chiar şi cei care sunt rar afectaţi de această problemă digestivă ar putea prezenta semne de reflux, arsuri, balonare sau gaze. Crăciunul este, în definitiv, perioada în care mâncăm mai mult decât de obicei, dar iată ce ar trebui să faci pentru a preveni indigestia.

Mănâncă cumpătat

Încearcă să nu exagerezi cu mâncarea tradiţională de Crăciun, pentru că ea este bogată în grăsimii, iar ficatul şi stomacul vor fi suprasolicitaţi. În plus, mestecă bine mâncarea înainte de a o înghiţi, evitând să mănânci repede (poate fi o cauză a balonării şi indigestiei).

Alege alimentele care au efect digestiv

Aici ne referim la alimentele bogate în fibre, legumele sunt cele care au cel mai mare conţinut. Pentru că mâncarea tradiţională de Crăciun este bogată în grăsimi, există riscul să te confrunţi cu indigestie, balonare, arderi şi reflux gastroesofagian. Pe lângă carne, ar trebui să mănânci şi legume. O salată alături de carne îmbunătăţeşte digestia, prevenind depozitarea grăsimilor!

Nu mânca la ore târzii

Este recomandat să luăm cina cu trei ore înainte de a ne băga în pat. În plus, statul pe canapea sau pe pat creşte cantitatea de acid gastric produs de stomac, ceea ce duce la apariţia indigestiei şi balonării.

Dormi pe partea stângă

Studiile au arătat că dormitul pe partea stângă este cea mai bună pentru prevenirea arderilor stomacale din timpul nopţii, în timp ce dormitul pe partea dreaptă poate agrava problema. Dacă nu dormi de obicei pe partea stângă, fă-o în perioada sărbătorilor pentru a preveni balonarea şi indigestia, mai ales în zilele în care ai exagerat cu mâncarea.

Practică sport

Sistemul digestiv are nevoie să fie activ şi nu contează ce practici, ci este vital să o faci. Antrenamentul fizic îndepărtează presiunea pusă pe stomac de balonare şi gaze. În plus, poate preveni sentimentul de anxietate, care este prezent de obicei când există probleme digestive. Alege exerciţiile uşoare, evitându-le pe cele intense – pot agrava problema. De asemenea, foarte eficientă este şi o plimbare după ce ai mâncat.

Mănâncă ananas

Unele alimente stimulează procesul de digestie. Cele mai eficiente sunt papaia şi ananasul, care conţin compuşi activi - papaină şi bromelaină – care cresc nivelul de enzime proteine necesare pentru digestie. Alege ca desert ananas sau papaia ori le poţi mânca înainte de felurile principale.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg