Băuturi răcoritoare pentru vară. Cum îţi poţi prepara acasă licori gustoase şi sănătoase

1 82352 original jpg jpeg

Mult aşteptatele călduroase zile de vară au sosit, însă canicula nu e pe placul nimănui. Pentru o senzaţie imediată de răcorire, consumă aceste băuturi savuroase, care te ajută să rămâi hidratată!

Limonada, în topul preferinţelor

Răcoritoare  şi uşor de pregătit, limonada este una dintre cele mai consumate băuturi pe timpul verii. Cea mai simplă variantă se prepară din apă plată sau minerală, lămâie şi miere, însă îi poţi îmbunătăţi gustul, adăugând fructele tale preferate, frunze de mentă sau busuioc. Deoarece are un conţinut ridicat de vitamina C, limonada îţi întăreşte sistemul imunitar.

Café-frappé-ul, in locul clasicei cafele

Dacă iubeşti să-ţi începi dimineţile cu o ceaşcă de cafea, însă temperatura din termometru nu te încurajează să bei ceva fierbine, poţi încerca o variantă rece, cu gheaţă şi cu lapte. Cu puţină imaginaţie, îi poţi da un gust deosebit adăugând câteva picături de esenţă de rom şi o cupă de îngheţată.

Ceaiul rece – răcoritor şi aromat

O băutură ideală pentru zilele toride este ceaiul rece. Îl poţi prepara din plantele preferate, cel mai răcoritor fiind cel de mentă. După ce l-ai lăsat la infuzat, îl serveşti cu câteva cuburi de gheaţă şi, dacă doreşti, cu felii de lămâie. Ai grijă să nu prelungeşti timpul de infuzie recomandat pentru fiecare plantă în parte, căci ceaiul poate căpăta un gust amărui. Îl poţi păstra la frigider maximum 2-3 zile de la preparare.

Granita, senzatie siciliană

Cunoscută şi sub denumirea de sorbet, graniţa este o combinaţie interesantă între băutură şi desert. Se prepară din apă, gheaţă şi sirop de fructe, în topul preferinţelor fiind cea de lămâie, de căpşuni şi de mentă. Are un gust savuros şi răcoros, însă, dacă suferi de diabet, este recomandat să o eviţi, deoarece conţine mult zahăr.

Bine de ştiut!

Băuturile acidulate din comerţ trebuie evitate, pe cât posibil, sau consumate cu moderaţie, deoarece conţin o cantitate ridicată de zahăr.

Tabelul caloriilor

100 ml

Valoare energetică 21 kcal

Proteine 0,2 g

Carbohidraţi 7,6 g

Valoare energetică 118 kcal

Proteine 2,6 g

Carbohidraţi 16 g

Valoare energetică 3 kcal

Proteine 0 g

Carbohidraţi 0,1 g

Valoare energetică 112 kcal

Proteine 0,7 g

Carbohidraţi 25,3 g