Boli ale plantelor de ghiveci şi remedii împotriva lor. 5 exemple
Frunze pătate,boboci care cad înainte de aînflori sau plante care putrezesc în întregime. Şi plantele se pot îmbolnăvi. Ştii să recunoşti boala şi să o tratezi înainte de a fi prea târziu? Iată o listă cu boli ale plantelor de ghiveci şi remediile împotriva lor.
1. Boli ale plantelor de ghiveci - Rugina
Pe suprafaţa frunzelor apar pete mici,galbene iar pe dosul acestora se dezvoltă băşici brun-închis. Boala estefrecventă la muşcate,care se usucă repede dacă nu iei măsuri.
Remediu:ruperea frunzelor afectate şi aerisireafrecventă.
2. Făinarea
Pe lista cu boli ale plantelor de ghiveci trebuie trecută şi făinarea. Este provocată de o ciupercă ce atacăvârfurile lăstarilor,frunzele tinere şi bobocii,după care se extinde pe toată planta. Se recunoaşte după petele albe,neregulate,acoperite de o pulbere fină.Părţile plantei afectate de ciupercă nu mai cresc,se răsucesc,se usucă şicad. Boala apare mai ales la la begonii.
:ruperea părţilor afectate,aerisirea încăperii şi stropirea cu fungicide sistematice.
3. Boli ale plantelor de ghiveci - Pătarea şi putrezirea
Atacă mai ales violeta de cameră şi semanifestă prin apariţia de pete uleioase pe codiţele frunzelor. Frunza seînmoaie şi pe tulpină apare un putregai brun-roşcat. Boala este favorizată decăldură şi umiditate.
:evitarea excesului de apă,dezinfectarea pământului,a ghiveciului şi a uneltelor pe care le foloseşti.
4. Fumagina
Este un mucegai negru care se dezvoltă pesecreţiile lăsate de insecte. Acesta nu mai permite plantei să respire şiafectează mai ales părţile lemnoase.
:distrugerea insectelor parazitare,ştergerea cu o cârpă umedă şi spălarea cu apă călduţă a tulpinii plantei.
5. Boli ale plantelor de ghiveci - Mucegaiul cenuşiu
Se manifestă sub formă de pete galbene carese închid la culoare,acoperite de un mucegai cenuşiu,prăfos. În zona atacată,planta se înmoaie şi putrezeşte. Violetele şi begoniile sunt frecvent afectateşi pot putrezi în totalitate. Boala este favorizată de temperatura scăzută şiumiditatea crescută.
:tăierea părţilor afectate,aerisirea,îndepărtarea pământului mucegăit şi stropirea cu fungicidesistematice.