Brânduşa, floarea care dă culoare toamnei

Toamna, dealurile arămii, dar şi grădinile, prind culoare datorită unor flori mici, colorate în violet, roz, dar şi în alb. Sunt brânduşele de toamnă, flori care au o frumuseţe aparte.
Cunoscută şi sub denumirea de Colchicum autumnale,brânduşa de toamnă face parte din familia liliaceelor. Are şi o „soră“,brânduşa de primăvară.Chiar există o legendă care spune că cele două surori au fost alungate de acasă de către mama lor vitregă,fiecare în anotimpul care le-a dat şi numele.
Dumnezeu le-a văzut supărate şi le-a transformat în flori. De atunci ele se tot caută,însă menirea lor este să nu se mai regăsească vreodată.
Se plantează uşor
Brânduşele de toamnă se numără printre puţinele flori care înfloresc în acest anotimp. Au o înălţime între 20 şi 40 de centimetri. De obicei,cresc spontan în poienile cu sol umed de la munte şi din zonele de deal,dar pot fi cultivate şi în grădină.
Se înmulţesc prin separarea bulbilor. Îi scoţi din locul în care se află şi îi replantezi imediat,la o dâncime de aproximativ 10 centimetri. Ai grijă să faci această operaţiune în intervalul august-octombrie.
Nu este pretenţioasă
Aceste flori sunt ideale pentru o grădină veselă şi uşor de îngrijit,căci pe cât sunt de delicate,pe atât sunt de rezistente. Sunt prietene şi cu temperaturile scăzute şi cresc cel mai bine în locurile cu multă lumină.
Brânduşele de toamnă sunt mulţumite cu apa pe care o primesc de la ploai,astfel că au nevoie să fie udate doar la nevoie,în caz că este o toamnă secetoasă.
Este o floare toxică
Frunzele,seminţele şi tulpina acestei plante conţin o substanţă toxică,numită colchicină. În caz de intoxicaţie accidentală,apar simtome precum vărsăturile,greaţa,durerile de stomac,diaree acută.
Colchicina are însă şi efect terapeutic,fiind folosită la fabricarea medicamentelor împotriva reumatismului şi a gutei.






























