Brânza, bună pentru sănătatea inimii
Dacă incluzi des brânza în alimentaţia ta, ar trebui să ştii că faci foarte bine. Potrivit unui studiu publicat recent în ”Jurnalul European de Nutriţie”, brânza consumată în cantităţi mici poate reduce riscul de boli coronariene cu 14%, iar atacul de cord cu 10%.
Cum influenţează brânza sănătatea inimii
Conform celor spuse de autorul studiului, cantitatea mare de calciu prezentă în brânză blochează grăsimile saturate care se găsesc în produsele lactate, realizându-se un echilibru nutriţional. Acest lucru se întâmplă numai când brânza este consumată în cantităţi moderate. Însă, cu toate că brânza este considerată sănătoasă, ea nu ar trebui mâncată în cantităţi excesive – efectele pozitive pot deveni negative, afectând starea de sănătate.
Pe lângă brânză, iată ce alte produse sunt bune pentru sănătatea inimii:
Ciocolată neagră
Două cuburi de ciocolată neagră mâncate pe parcursul zilei pot avea influenţă asupra sănătăţii inimii. Ciocolata neagră este sursă importantă de flavonoide, numite polifenoli, care stimulează fluxul sangvin, previne închegarea sângelui şi creşterea tensiunii arteriale. Recomandate sunt 1-2 cuburi de ciocolată neagră (70-80% cacao) pe zi.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este considerat cel mai bun şi sănătos ulei vegetal, care conţin acizi graşi Omega-3 şi care reduce colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge.
Nuci, migdale, fistic
Alunele şi nucile sunt surse bogate de fibre, vitamina E şi acizi graşi Omega-3. Nucile şi migdalele sunt considerate cele mai sănătoase, ele având capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL) şi riscul de boli cardiovasculare. Nucile şi alunele ar trebui să devină gustarea ta zilnică.
Ceai verde
Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietăţile antioxidante, numite şi catechine, care stimulează metabolismul. În plus, ţin sub control nivelul de colesterol rău, care poate afecta sistemul cardiovascular. Bea zilnic două-trei ceşti de ceai verde.
Legume
Legumele sunt sursă bogată de fibre şi proteine şi conţin un număr mic de grăsimi nesănătoase. Include legumele în alimentaţia zilnică pentru a menţine sub control colesterolul şi pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare.
: